Rom-utvisning opp i EU-parlamentet

Klokken 15 i dag diskuterer Europaparlamentet om Sarkozys utvisning av romfolk i Frankrike er lovlig.

Romfolk i Frankrike

Demonstranter markerer sin motstand mot Sarkozys utvisning av romfolk foran den franske ambassaden i Bucurest mandag.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Situasjonen for romfolket i Europa vil bli behandlet av medlemmer av Europaparlamentet i dag kl. 15. Mer enn 8.000 romere har blitt utvist fra Frankrike til Romania og Bulgaria siden januar.

President Nicolas Sarkozy innledet operasjonene mot romfolket og deres leirer, med den begrunnelse at han frykter kriminalitet. 48 prosent av franskmennene støtter tiltaket.

Saken har fått frem en hissig debatt om grensene for bevegelsesfrihet og beskyttelse av grunnleggende rettigheter for mennesker i EU-land.

Les også: Store protester mot rasisme i Frankrike

Les også: Vurderte å gå på grunn av utvisning av romfolk

Strid om EU-reglene

Parlamentsmedlemmer vil vurdere om Frankrike har brutt EUs regler med å returnere romfolk til Bulgaria og Romania.

Parlamentet etterlyste tidligere i år mer effektive tiltak for å fremme sosial integrering av de 12 millionene som tilhørende romfolket i EU.

I forkant av av debatten har Jerzy Buzek, leder i Europaparlamentet, sagt at ansvaret for å sikre offentlig orden er i hendene på nasjonale myndigheter.

Jerzy Buzek og Jose Manuel Barroso

Leder for Europakommisjonen, Jose Manuel Barroso (til venstre) møtte Jerzy Buzek, leder i Europaparlamentet i tidligere i dag i Strasbourg.

Foto: JEAN-MARC LOOS / Reuters

– I Lisboa-traktaten står det at «alle europeiske borgere har samme rettigheter.» Ingen kan være utvist fra et land bare fordi de tilhører minioritetsgruppen romfolket, sier Jerzy Buzek.

Les også: - Dette er rasisme

Les også: – Økonomiske nedgangstider gir økt rasisme i Europa

Lever under svært dårlige forhold

Ifølge EU-parlamentet lever et betydelig antall av romfolket i ekstrem marginalisering i både rurale og urbane områder og i svært dårlige sosial-økonomiske forhold.

– De er uforholdsmessig rammet av diskriminering, vold, arbeidsløshet, fattigdom, dårlige boforhold og dårlig helse standarder.

– Romfolk som bor i EU-land er EU-borgere. De har de samme rettighetene i EU-lovgivning som alle andre EU-borgere, mener EU-parlamentet.

– De har rett til opphold i inntil 3 måneder med et gyldig pass eller identitetskort. For lengre opphold må de yrkesaktive (arbeid eller selvstendig næringsdrivende), eller har tilstrekkelige ressurser.

Les også: Pressemelding fra EU-parlamentet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt