Bare noen hundre demonstranter igjen i Hongkong

Statsansatte kunne i morgentimene mandag vende tilbake til arbeidet i Hongkong, og demokratiforkjemperne gjorde ingen forsøk på å hindre dem.

Gatebilde fra Hongkong

En mann gikk i morgentimene gjennom Hongkongs gater på vei til jobb, mens et fåtall demonstranter fortsatt holdt stand til høyre på bildet.

Foto: Kin Cheung / Ap

Demonstrantene har den siste uken har blokkert flere sentrumsgater, men laget natt til mandag åpninger i barrikadene og slapp forbi statsansatte som skulle på jobb i regjeringskontorene i Tamar-distriktet.

Jeg er glad for at demonstrantene åpnet barrikadene i dag, for jeg må på jobben, sa en kvinnelig statsansatt idet hun passerte en av barrikadene.

– Jeg støtter demonstrantene og jeg er også i min fulle rett til å støtte dem igjen etter arbeidstid, understreket en annen.

Frist til i dag

Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying hadde gitt demonstrantene frist til mandag med å rydde gatene, og truet med å slå hardt ned på dem som ikke fulgte pålegget.

Utover søndagen gikk mange av demonstrantene hjem, og i morgentimene mandag var det bare noen få hundre å se ute i gatene. Politifolk ble også sendt hjem i løpet av natten.

Mange demonstranter fryktet at politiet skulle gå hardt til verks, noe som skjedde i forstaden Mong Kok natt til søndag. Da ble det benyttet både tåregass og pepperspray.

Artikkelen fortsetter under bildet.

To demonstranter i Hongkong

Noen få demonstranter hadde holdt stand i gatene gjennom natten.

Foto: Kin Cheung / Ap

Aksjene stiger

Børstavle

Børskursene var opp i Hongkong i morgentimene.

Foto: Kin Cheung / Ap

Cecilie Figenschou Bakke, som er Kina-ekspert ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, mener Leung er under hardt press fra ledelsen i Beijing.

– Han har gått høyt ut med krav om at demonstrantene skal fjerne seg, og hans legitimitet står nå derfor på spill, sier hun.

Mange banker som har holdt stengt den siste uken åpnet igjen filialene mandag morgen.

I morgentimene mandag hadde aksjene på børsen i Hongkong gått opp med 0,52 prosent etter tegnene på at demonstrasjonene kan gå mot slutten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er 90 år siden Rios de Janeiros berømte Kristus-statue ble innviet.

Rios største kjendis fyller år

Kristus-statuen i Rio er Brasils mest berømte landemerke. Så selvsagt må det feires når den fyller 90.