Hopp til innhold

– Før hadde vi et godt liv. Nå har vi ikke mat eller klær

COX'S BAZAR (NRK): Over en halv million har den siste måneden flyktet fra volden i Myanmar og til Bangladesh. Her møter de fulle flyktningleirer, pøsende regn, gjørme og knappe rasjoner.

Unge rohingya-flyktninger i Bangladesh

KALDT: En søkkvåt ung jente hutrer av kulde. Hyppige regnskurer og vind gjør tilværelsen enda kummerligere for de mange flyktningene som har funnet veien over grensa til Bangladesh.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Regnet pøser ned, og flyktningene vasser i gjørme der de står i lange køer for å få utdelt nødvendig hjelp og rasjoner: ris og olje, saltblanding mot diaré og enkle kjøkkenredskaper.

Bare det siste døgnet har trolig rundt ti tusen flyktninger krysset grensen fra Myanmar og over til Bangladesh.

– Vi har en plass å bo i nærheten og er kommet hit for å få hjelp. Vi kunne ikke ta noen ting med oss, og nå er klærne være våte fra regnet, sier 19 år gamle Pravin til NRK.

Ung kvinne fra rohingaene i flyktningeleir i Bangladesh

MANGLER ALT: NRK møter 19 år gamle Pravin med en baby på armen i køen for å få utdelt nødrasjoner. Hun forteller at de står på bar bakke etter flukten fra Rakhine-delstaten.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Hun er en av mange flyktninger fra Myanmar som nå står på bar bakke i nabolandet.

– Før hadde vi et godt liv. Nå har vi ikke nok mat, og ingen klær.

Ber om tilgang

Internasjonale hjelpeorganisasjon ba torsdag myndighetene om fri tilgang til delstaten Rakhine, der militæret den siste måneden har gjennomført en kraftig offensiv mot den muslimske rohingya-minoriteten.

Ifølge FN har mer enn 500.000 rohingyaer tatt seg over grensen til Bangladesh siden uroen oppsto i august.

Samtidig er et stort antall mennesker igjen i de stridsherjede områdene, uten tilgang på mat, husly eller nødvendig helsehjelp.

Siden volden brøt ut i slutten av august, har myndighetene i Myanmar lagt kraftige begrensninger på hjelpeorganisasjoners adgang til den konfliktherjede delstaten.

Nå ber en gruppe hjelpeorganisasjoner myndighetene om å lempe på restriksjonene, slik at hjelpen kan nå frem til de mange tusen internt fordrevne i delstaten.

– Vi oppfordrer regjeringen og myndighetene i Myanmar til å sikre at alle trengende mennesker i Rakhine har full, fri og uhindret tilgang til livreddende humanitær hjelp, heter det i en samlet uttalelse fra gruppen, som inkluderer Care, Oxfam og Redd Barna.

Kan bli vanskelig å returnere

Menneskerettsgrupper anslår at mer enn 400 rohingya-landsbyer er blitt brent i voldshandlingene.

– De torturerte, slaktet og brente små barn og eldre, forteller Pravin til NRK.

FNs høykommissær for menneskerettigheter har kalt militæroffensiven «et skoleeksempel på etnisk rensing», og landets sivile leder, fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, har måttet tåle kraftig kritikk for håndteringen av konflikten.

Myndighetene i Myanmar anerkjenner ikke rohingyaene som tilhørende i landet, og anser dem for å være ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

Nå innfører myndighetene en «nasjonal verifiseringsprosess» for flyktninger som ønsker å krysse tilbake over grensen, melder Reuters.

Det er ikke kjent hvor mange flyktninger som ønsker å krysse tilbake, eller som har den nødvendige dokumentasjonen.

Rohingya-flyktning i Bangladesh

KUMMERLIGE KÅR: Mangelen på klær og husly er prekær blant flyktningene i Bangladesh. Disse flyktningene søker ly for regnet under en teltduk av presenninger.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt