Hopp til innhold

Røde Kors: – Kameler dør av tørst i Somalia

Somalia er rammet av ekstremtørke etter en sesong uten regn. Nå er vannmangelen er så prekær at selv kameler dør av tørste. – Hele regionen står i fare for å bryte sammen, sier NUPI-forsker Morten Bøås.

SOMALIA-DROUGHT/

AKUTT: FN frykter at situasjonen i Somalia vil forverres den neste måneden. Millioner av mennesker er uten vann, og dyrene dør av tørke. – Når tørkene oppstår oftere enn før blir det vanskeligere for folk å hente seg inn igjen, sier Tørris Jæger i Røde Kors.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Tørkeperiodene kommer hyppigere og hyppigere i Somalia. Etter en nesten regnløs høst er millioner av mennesker uten tilgang til vann.

– Tidligere kunne man oppleve slik tørke hvert femte til tiende år, men nå skjer det nesten årlig, sier Tørris Jæger, utenlandssjef i Røde Kors.

Tørris Jæger

Utenlandssjef Tørris Jæger i Røde Kors.

Foto: Røde Kors

Han er bekymret for situasjonen i Sahel-beltet. Vannmangelen tar ikke bare liv av mennesker og dyr, men skaper også grobunn for nye konflikter.

Frykter sultkatastrofe

FNs nødhjelpskoordinator Peter de Clercq advarte forrige uke mot at dagens situasjon begynner å minne om 2011, da den verste ekstremtørken på 60 år kostet 260.000 menneskeliv i Somalia.

En fersk FN-rapport anslår at hele fire av ti somaliere nå er avhengig av matvarehjelp utenfra. Samtidig er det vanskelig å nå frem i regioner der terrorgruppa al-Shabaab står sterkt.

Samtidig gjør vannmangelen at dyrene segner om. Kameler som er kjent for å være det dyret som alltid klarer seg dør sammen med kuer og geiter.

– Når dyr ikke får vann går det utover familiene. En kamel eller fem geiter viser at du er kredittverdig. Har du ikke noen dyr får du ikke kjøpe mat lenger, sier Jæger hos Røde Kors.

Dermed skaper tørken ytterligere utfordringer knyttet til matforsyning.

Europa kan få ny flyktningkrise

Forsker Morten Bøås

Seniorforsker Morten Bøås i NUPI.

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Morten Bøås, har Afrika som et av sine spesialfelt. Han tegner et dystert bilde av situasjonen i Somalia og de øvrige landene Sahel-beltet.

– Svake statsdannelser, komplekse konflikter og en forverret klimasituasjon har allerede sendt tusenvis på flukt. Det er bare et spørsmål om tid før Europa må ta tak i dette, sier NUPI-forskeren.

Han frykter at hele regionen vil kollapse dersom landene i området ikke får på plass mer motstandsdyktige og stabile statsapparat.

– Et større sammenbrudd vil ha alvorlige konsekvenser Europa. Det burde være i vår egeninteresse å løse disse utfordringene, sier Bøås.

SOMALIA-DROUGHT/ People collect water from shallow wells dug along the Shabelle River bed, which is dry due to drought in Somalia's Shabelle region

VANNMANGEL: Ekstremtørken i Somalia gir grobunn for nye konflikter om fordeling av ressurser. Her fra Shabell-elven som nærmest er tom for vann.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

– Tørrere og tørrere

Seniorforsker ved Metrologisk institutt, Rasmus Benestad, bekrefter at tørken i Nord-Afrika har forverret seg ved at det blir mer høytrykk i subtropene.

– Det blir tørrere der det er tørt og våtere der det er vått. Klimaendringene gjør at været får mer ekstreme former, sier Benestad.

I 2011 konkluderte forskere i Australia at utslipp i vesten kan ha vært med på å sette i gang de alvorlige tørkeperiodene som har rammet Sahelregionen i Afrika de siste tiårene.

– Disse landene får merke effektene av CO₂-utslippene mest selv om de har sluppet ut minst, sier Bøås.

SISTE NYTT

Siste nytt