Røde Kors stanser arbeidet i Pakistan

Farlige arbeidsforhold gjør at Røde Kors stopper opp arbeidet sitt i Pakistan. En evaluering av situasjonen skal avgjøre veien videre.

PAKISTAN-BRITAIN-KIDNAP-ICRC

10. mai stanset Røde Kors alt arbeidet i Pakistan grunnet sikkerhet. Her fra kontoret i Peshawar, hvor en sikkerhetsvakt patruljerer området i bakgrunnen.

Foto: A. MAJEED / Afp

Avgjørelsen kommer som følge av at Khalil Rasjed Dale, en britisk lege som jobbet for Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Pakistan, ble funnet drept i en veigrøft ved byen Quetta for drøye ti dager siden, melder Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i en uttalelse.

Dale ble bortført for fire måneder siden.

– Farligere over hele verden

De 900 pakistanske ansatte i organisasjonen har fått lønnet permisjon, mens 80 utenlandske ansatte har blitt fløyet til Islamabad.

– Dessverre har situasjonen de siste årene blitt svært farlig, ikke bare i Pakistan, men over hele verden. Røde Kors-mål blir ofte angrepet, sier Røde Kors-talsmann Christian Cardon.

– Smertefullt klare over konsekvensene

Jacques de Maio, leder for Den internasjonale Røde Kors-komiteens arbeid i Sør-Asia, sier de nå må avgjøre om arbeidet de gjør i Pakistan er verdt risikoen.

– Vi må evaluere balansen mellom den humanitære utbytten av våre aktiviteter og de farene våre ansatte møter, sier han.

Nå har organisasjonen altså stanset alt arbeid i Pakistan, fra kontorene i Peshawar and Karachi.

– Vi er smertefullt klare over konsekvensene av dette for sårede, syke og andre sårbare mennesker, sier lederen for ICRCs arbeid i Pakistan, Paul Castella.

Skal planlegge veien videre

Han la til at organisasjonen nå analyserer situasjonen i landet med mål om å bygge ut sikrere rammer i fremtiden.

– I løpet av de nærmeste ukene vil ICRC annonsere sin avgjørelse om den fremtidige tilstedeværelsen i Pakistan, sier Castella.

Røde Kors har vært i Pakistan siden landets selvstendighet i 1947. De har bidratt med legehjelp, rehabilitering og annen assistanse for mennesker utsatt for vold eller naturkatastrofer.

Funnet halshogd

Khalil Rasjed Dale ble bortført i Quetta av det politiet mistenker er militant milits da han var på vei hjem fra jobb 5. januar i år.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pakistan

Røde Kors-ansatte bærer kisten til Khalil Rasjed Dale. Legen jobbet for Røde Kors og ble bortført i januar. Han ble funnet død 29. april.

Foto: Arshad Butt / Ap

Legen ble funnet halshogd, melder politiet. Navnet til legen var skrevet utenpå plastsekken han ble funnet i.

Quetta er provinshovedstaden i urolige Baluchistan, den største, men fattigste av Pakistans provinser. Militante separatister kjemper for selvstyre og kontroll over provinsens naturressurser. Men pro-Taliban-milits er også aktive i området, som grenser både til Afghanistan og Iran.

Legen ble holdt som gissel i nesten fire måneder før han ble drept, rundt et halvt døgn før han ble funnet.

I uka før han ble bortført i januar, ble fire helsearbeidere – inkludert to leger – tatt som gisler av militant milits i Baluchistan. De ble befridd etter kamper mellom politiet og gisseltakerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt