Hopp til innhold

Røde Kors skal hjelpe én million i islamist-kontrollert Somalia

Det internasjonale Røde Kors har startet stordistribusjon av hjelp til én million mennesker i de delene av Somalia som kontrolleres av militante islamister.

Kvinner og barn i Somalia

Etter å ha flyktet fra Sør-Somalia ventet disse mødrene med barna sine på medisinsk hjelp i Mogadishu tidlig i august. Siden er situasjonen blitt enda verre, som grafikken til høyre viser. Se grafikken over sultkatastrofen i stor versjon nederst i saken.

Foto: Mohamed Sheikh Nor / AP/Nyhetsgrafikk

Et underernært barn i Somalia

Et underernært barn fra Sør-Somalia i en flyktningeleir i Mogadishu 20. september i år.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap
Mann fra Sør-Somalia

En mann fra Sør-Somalia begraver sitt døde barn i Mogadishu 20. september i år.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

Røde Kors skal frakte store mengder mat med lastebiler fra kysten og langt inn i områdene som er kontrollert av den militante islamistiske opprørsgruppen Al Shabaab.

Det er ifølge Røde Kors den største operasjonen av sitt slag noe sted i verden, skriver BBC.

Operasjonen kommer som et resultat av lange og harde forhandlinger mellom Røde Kors og Al Shabaab-militsen.

De Al Shabaab-kontrollerte områdene i Somalia er blant de som er harderst rammet av sultkatastrofen på Afrikas Horn og de seks regionene der FN har erklært hungersnød ligger for det meste i områder som kontrolleres av militsen.

Inn til tross for terrorbombe

Røde Kors går inn i de Al Shabaab-kontrollerte områdene til tross for at islamistene etter alt å dømme sto bak bilbomben som drepte over 70 mennesker i Mogadishu tirsdag.

Opprørsgruppen advarte tirsdag sivile mot å oppholde seg i statlige bygninger fordi de planlegger nye angrep.

Onsdag gikk gruppen enda lenge og nærmest lovet daglige angerp.

– Vi lover at angrep mot fienden vil komme rutinemessig, flere angrep dag for dag, sa talsmannen for terrorgruppa, Ali Mohamud Rage, til radiokanalen al-Andalus onsdag.

Sendes ut av flyktningeleire

I september begynte Al Shabaab å sende mennesker ut av lokale flyktningeleire, drevet av islamske hjelpeorganisasjoner, og tilbake til landsbyene de kom fra.

Gruppen sier at den vil at befolkningen skal forberede jordene i påvente av regntiden som starter senere i oktober.

Selv om det skulle komme rikelig med nedbør i regntiden fra oktober til desember vil det ikke være noen avlinger å høste inn før i januar.

Skal satse frem til nyttår

Det vil derfor være nødvendig med en enorm operasjon for å få delt ut mat til befolkningen som spres rundt i området.

Røde Kors har arbeidet med hjelpearbeid i Somalia i 20 år, og sier at de brukte tillitten de har opparbeidet seg i forhandlingene med Al Shabaab.

Organisasjonens talsmann Geoff Loane sier til BBC at de tar sikte på en tremåneders-operasjon der målet er å nå særlig utsatte mennesker som jordbrukere og nomader.

Skal dele ut såkorn

I tillegg til mat satser Røde Kors også på dele ut såkorn til rundt en kvart million bønder.

Målet er at befolkningen kan snu den vanskelige utviklingen de er inne i og selv arbeide seg ut av den verste tørken som har rammet Afrikas Horn på 60 år.

– Hvis alt går bra så kan de forhåpentligvis starte å høste inn avlinger innen slutten av året, sier Røde Kors-talsmannen Geoff Loane.

Vanskelig for amerikanere

Selv om Røde Kors nå går tungt inn i de Al Shabaab-kontrollerte områdene så er situasjonen vanskelig for amerikanere som arbeider for internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Al-Shabaab står på USAs liste over terrororganisasjoner og kontakt med organisasjonen kan føre til opptil 15 års fengsel.

I juli ble det gitt et unntak for hjelpeorganisasjoner, men det gjaldt bare organsisasjoner som bare er finansiert av den amerikanske regjeringen.

En gruppe hjelpeorganisasjoner har bedt om at unntaket skal utvides til også å gjelde organisasjoner som finansieres fra andre kilder.

Halvannet måned etter at forespørselen ble sendt har organisasjonene fortsatt ikke fått svar, skriver nettstedet allafrica.com.

Én million uten hjelp

FN anslo i september at rundt halvparten av de fire millionene i Somalia som er truet av hungersnød, faktisk mottok nødhjelp.

Med den nye Røde Kors-operasjonen er målet at ytterligere én million av de fire millionene skal få hjelp.

Likevel vil det fortsatt være rundt én million somaliere i hungersnød som ikke mottar hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Sultkatastrofen i Somalia
Foto: Nyhetsgrafikk

SISTE NYTT

Siste nytt