Røde Khmer-ledere for retten

I dag starter rettssaken mot lederne for Røde Khmer-regimet i Kambodsja.

Kaing Guek Eav (Duch)

Kaing Guek Eav, eller Duch som han kalles, snakker til sine advokater like før rettsaken starter.

Foto: ADREES LATIF / REUTERS

Den kommunistiske bevegelsen tok livet av om lag 2 millioner kambodsjanere melom 1975 og 1979. Røde Khmer hadde som mål å omforme Kambodsja til et utopisk jordbrukssamfunn.

Fangevokteren tilstår

I dag sitter mannen som kalles Duch på tiltalebenken bak skuddsikkert glass i Phnom Penh. Duch, som egentlig heter Kaing Guek Eav, er den lavest rangerte av de fem lederne for Røde Khmer-regimet som domstolen har i sin varetekt.

66 år gamle Duch ledet regimets beryktede Tuol Sleng-fengsel, der tusenvis av kambodsjanere ble torturert og drept. Han er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og tortur og overlagt drap.

I motsetning til de fire andre, har Duch allerede tilstått. Han sier at han har blitt kristen og at han angrer på alt han har gjort.

Det første rettsmøtet tirsdag var preget av formelle prosedyrer. Det er først i mars at ofrene for Røde Khmer-regimet skal i vitneboksen.

Video: Røde Khmer på tiltalebenken.

Røde Khmer på tiltalebenken
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Påstander om korrupsjon

Sjefen selv, Pol Pot, er død, og domstolen er så forsinket i sitt arbeide at det er frykt for at flere av dem som venter på rettergang også vil dø av alderdom mens de venter.

Gjentatte påstander om korrupsjon i domstolen bekymrer også forsvarerne for Røde Khmer-regimets ledere:

- Det er vår plikt som advokater å finne ut om det er slik at korrupsjon har funnet sted, og om det kan påvirke rettssikkerheten for våre klienter, sier Andrew Ianuzzi, en av forsvarerne.

Han reagerer på ryktene om at noen av de kambodsjanske dommerne har kjøpt sine dommertitler.

Mange er også bekymra for at Kambodsjas statsminister Hun Sen, som selv var en ledende Røde Khmer-offiser, har påvirket og kanskje forsinket rettsprosessen.

Avviser korrupsjon

Talsperson Helen Jarvis ved domstolen hevder at det ikke har vært korrupsjon, og avviser at rettsprosessen ikke er grundig og forskrifsmessig.

Men tvilen hersker i rettssalen ved Asias første krigsforbryterdomstol etter 2. Verdenskrig, og verdenssamfunnet følger ekstra nøye med når et fattig, krigsherjet land nå endelig tar fatt på oppgjøret med sin blodige vonde fortid.

SISTE NYTT

Siste nytt

Seks meter høy lavastrøm truer bebyggelse på Kanariøyene

Rundt 100 boliger er ødelagt etter vulkanutbruddet på La Palma og tusenvis er evakuert.