Røde tall og stort budsjettunderskudd i Danmark

Den danske regjeringen legger opp til et underskudd på 3 prosent i neste års statsbudsjett. Dermed er det bare så vidt budsjettet oppfyller EUs krav til økonomisk stabilitet.

Dansk fotballsupporter

En betuttet dansk fotballsupporter må bare konstatere at landets finanser ser triste ut. Neste år regner finansministeren med underskudd.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Bjarne Croydon

Finansminister Bjarne Fog Croydon (S) legger fram et budsjett fullt av røde tall.

Foto: Ketil Kern / NRK

Tirsdag presenterer finansminister Bjarne Fog Croydon (sosialdemokratene) regjeringens forslag til finanslov (statsbudsjett) for 2015.

Det er ifølge danske medier et budsjett med minustegn, helt i grenseland for hva EU tillater, fra en regjering som optimistisk satser på vekst i dansk økonomi.

Ifølge opplysninger i den danske avisa Berlingske forventer regjeringen at statens underskudd blir på tre prosent av brutto nasjonalprodukt, noe som tilsvarer 60 milliarder danske kroner. Dermed legger regjeringen seg tett opp til EUs tillatte nedre grense.

I henhold til EUs stabilitets- og vekstpakt fra slutten av 1990-tallene kan ikke medlemslandene ha større underskudd enn nettopp 3 prosent.

Danmark har tidligere fått anmerkninger for å ha for stort underskudd, men har nylig sluppet slike anmerkninger.

Balanserer på grensa

I budsjettforslaget fra regjeringen anslås det strukturelle underskuddet å bli 0,4 prosent, erfarer nyhetsbyrået Ritzau. Her setter EU grensen ved 0,5 prosent.

Samtidig som underskuddene beveger seg helt i grenseland for hva EU krever, er det andre områder hvor regjeringen er mer optimistisk.

Det offentlige forbruket skal opp med fire milliarder danske kroner, og regjeringen anslår at resten av økonomien også skal opp.

Men Croydons nye budsjettforslag som han legger fram tirsdag vil inneholde en litt lavere vekst i statens utgifter, enn det han forutsatte i mars. Da sa han 0,9 prosent, nå er tallet 0,8, skriver den danske avisa Berlingske.

Ifølge Danmarks Radio satser regjeringen på investeringer på tilsammen knappe 43 milliarder danske kroner neste år.

Satser på vekst

Det danske folketinget, Christiansborg

Budsjettforhandlingene skjer i høst i det danske folketinget på Christiansborg slott i København.

Foto: Tim Bartel (CC BY-SA 2.0)

Før budsjettforhandlingene starter i Folketinget, står regjeringen fast på vekstanslaget for den danske økonomien: 1,4 prosent i år og 2 prosent til neste år.

Sysselsettingen forventes ifølge Ritzau å øke med 21.000 i år og 22.000 i 2015. Forventningen til veksten i offentlig forbruk justeres ned fra 0,9 til 0,8 prosent i neste års budsjett.

Ifølge Berlingske satser regjeringen på at arbeidsledigheten skal falle fra 135.000 til 126.000, det vil si en nedgang på 9.000 personer.

SISTE NYTT

Siste nytt