Hopp til innhold

Rød og hvit vin skal ikke blandes

EU-kommisjonen har måttet gi seg i striden med sinte vinbønder. Det blir likevel ikke lov å lage rosévin ved å blande hvitvin og rødvin.

Hvit og rød vin blandes
Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

I dag har EUs landbrukskommissær Mariann Fischer Bohl trukket det omstridte forslaget, og sier vinbøndemes argumenter har overbevist henne.

Sterkt press

Produsentene har presset Kommisjonen i flere uker, og har blant annet argumentert med at å blande to vintyper for å lage en tredje er å villede forbrukerne.

- Det er viktig å høre på produsentene når de hevder at å oppheve forbudet mot å blande de to vintypene vill undergrave den tradisjonelle rosévinen, sier kommissæren.

Ved å tilsette hvitvin mellom 3 og 5 prosent rødvin får man den tradisjonelle rosévin-fargen, men produsentene hevder at struktur, smak og bouquet blir annerledes.

Spesiell prosess

Den originale rosévinen lages av mørke druer som bløtes, og der fargen kommer fra kontakten mellom saften, som i utgangspunktet er fargeløs, og skinnet og frøene som inneholder naturlige fargepigmenter.

Hensikten med EU-kommisjonens forslag om mindre strenge regler, var å gjøre det lettere for europeiske vinbønder å konkurrere på eksportmarkedene, blant annet i Asia, fordi land utenfor EU lager rosévin ved å blande rød og hvit vin.

Store mengder

Verdensproduksjonen av rosévin er årlig på 22 millioner hektoliter, eller 8 prosent av all vinproduksjon.

Rundt 90 prosent av rosévinen lages på den gamle måten. Frankrike er verdens største produsent av denne vintypen, og står for 30 prosent av den totale produksjonen. Frankrike eksporterer 12 av den nasjonale produksjonen.

Forbruket av rosévin har økt kraftig i en rekke land de siste årene. Det gjelder ikke minst i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt