Mot rødgrønn regjering i Finland

HELSINGFORS/OSLO (NRK) I Finland blir det trolig dannet en rødgrønn regjering med sosialdemokraten Antti Rinne som statsminister.

X00718

Avtroppende finsk statsminister Juha Sipilä hilser på sin sannsynlige etterfølger Antti Rinne i forbindelse med regjeringsforhandlingene i den finske hovedstaden Helsingfors onsdag

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

De EU-skeptiske og innvandringsfiendtlige Sannfinnene blir holdt utenfor regjeringen, selv om meningsmålinger nå viser at de er Finlands største parti.

– Vi skal klare å finne en felles situasjonsbeskrivelse.

Dette var den kryptiske beskjeden fra de finske Sosialdemokratenes leder Antti Rinne da han onsdag ettermiddag gikk inn til forhandlinger om en regjeringsplattform, i det ærverdige Stenderhuset i den finske hovedstaden Helsingfors.

Tidligere på dagen ble det klart at Finland nå etter alt å dømme får en rødgrønn regjering der foruten Sosialdemokratene Senterpartiet, De grønne, Vänsterpartiet og Svenska folkepartiet er med. Til sammen har disse støtte fra 116 av de 200 representantene i den finske Riksdagen.

Antti Rinne

Sosialdemokraten Antti Rinne er nå i gang med å forme en rødgrønn regjering i Finland

Foto: Morten Jentoft

Sannfinnene nå det største partiet

Det har vært knyttet stor spenning til hva som kommer til å skje i Finland etter at det populistiske og sterkt innvandringskritiske partiet Sannfinnene fikk nest flest stemmer i Riksdagsvalget 14. april.

En meningsmåling som ble offentliggjort i avisen Helsingin Sanomat denne uken viste at Sannfinnene under sin leder Jussi Halla-Aho nå er det største partiet i Finland, nesten to prosent større enn Sosialdemokratene og Antti Rinne.

– Jeg tror at sonderingene de siste ukene bare var et spill for galleriet, sa Halla-Aho til finsk presse etter at det ble klart at partiet ikke får plass i en ny finsk regjering.

Det finske Senterpartiet, som har dominert finsk politikk i hele etterkrigstiden, gjorde et svært dårlig valg. De er på meningsmålingene nå bare Finlands femte største parti.

Partiet har fått mye kritikk etter at de valgte å la regjeringen de ledet avgå en måned før selve valget.

X02120

Finlands avtroppende statsminister og leder for Senterpartiet Juha Sipilä har måttet tåle en kraftig tilbakegang for partiet den siste tiden

Foto: Ints Kalnins / Reuters

Nei til «spontane asylsøkere»

– Vi mener at Finland ikke bør ta imot spontane asylsøkere og flyktninger i det hele tatt, sa Jussi Halla-Aho i et intervju med NRK i forbindelse med valgkampen.

Det er neppe tvil om at det særlig er Sannfinnenes restriktive flyktningpolitikk i tillegg til EU-skepsis som har brakt partiet tilbake i sentrum for finsk politikk, selv om de altså ikke kommer inn i regjeringen i denne omgang.

– Jeg mener at den politiske integrasjonen i EU har gått altfor langt sier Halla-Aho til NRK, selv om han også ser på EU som et redskap for å hindre ulovlig innvandring til Europa.

– Ønsker Sannfinnene å forlate EU helt?

–Vi mener at det å forlate EU i dag ikke er et realistisk alternativ, fordi et stort flertall av finnene er positiv til Unionen sier Halla-Aho, som den siste perioden har sittet i EU-parlamentet.

Jussi Halla-Aho

Jussi Halla-Aho har brakt Sannfinnene tilbake til toppen i finsk politikk

Foto: Gunnar Bratthammer

De grønne får makt

De grønne har lenge vært en maktfaktor i finsk politikk, og fikk 11,5 prosent av stemmene ved valget 14. april. I hovedstaden Helsingfors stemte nesten hver fjerde velger på de grønne, og gjorde partiet til det største i byen.

X00718

De grønnes leder Pekka Haavisto var en av vinnerne i parlamentsvalget i Finland 14. april

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Lederen for De grønne, Pekka Haavisto, som mange har pekt på som en mulig utenriksminister i en rødgrønn regjeringer, sier til NRK at han vil prioritere fortsatt aktiv samarbeid innenfor EU, selv om han også mener at Norden bør spille en mer aktiv rolle som spydspiss for å få til et grønnskifte.

– Det er interessant at ikke-EU-landet Norge er det land som er kommet lengst når det gjelder å gjør elbilen attraktiv sier Haavisto.

Han får en tøff oppgave når han nå skal forhandle om regjeringsgrunnlaget med Senterpartiet, som tradisjonelt har representert de mektige skogeier-interessene i Finland.

– Vi bør nå satse mer på å bevare enn å øke uttaket av skog sier Haavisto til NRK.

Det er ventet at regjeringsforhandlingene i Finland kommer til å vare noen uker, men at Antti Rinne vil forsøke å få på plass en plattform og en fungerende regjering i god tid før Finland 1. juli overtar som EUs formannskapsland.

SISTE NYTT

Siste nytt