NRK Meny
Normal

Robot fant høye strålingsverdier

En robot ble sendt inn for å måle radioaktiviteten inne i atomkraftverket Fukushima Daiichi for første gang på over en måned.

Robot i Fukushima-kraftverket

Denne roboten ble sendt inn i Fukushima-kraftverket i går.

Foto: Ap

I dag opplyser offisielle talspersoner at roboten konstaterte fortsatt høye strålingsverdier i og rundt reaktorene.

Verdier over evakuerings-grense

I reaktor nummer 1 og 3 ble det påvist strålingsverdier på opptil henholdsvis 49 og 57 millisieverts per time. Det anbefales å evakuere kraftanlegg dersom et radioaktivt utslipp går over 10 millisieverts.

Dermed er strålingsnivået fortsatt for høyt til at arbeidere kan returnere.

Mellom to doble dører ved luftslusen i reaktor nummer 1 ble strålingen målt til hele 270 millisievert. Til sammenligning var den maksimale grensen for stråling arbeiderne kunne utsettes for, 100 millisieverts, men den ble hevet til 250 millisieverts få dager etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan 11. mars i år.

Hidehiko Nishiyama, talsperson for sikkerhetsselskapet ved kraftverket, kunne ikke gi noen forklaring på hvorfor verdiene var så høye, ifølge CNN.

Påvirker ikke tidsplan

Roboten av typen «Packbot», ble sendt inn i de ødelagte reaktorene ved Fukushima-kraftverket i går, samme dag som selskapet TEPCO, som eier kraftverket, la frem en plan om å ha kontroll på kraftverket om seks til ni måneder.

Kjølesystemet i reaktor nummer 1 og 3 ble slått ut av tsunamien.

Talspersoner for kraftverket sier at robotens målinger ikke vil påvirke TEPCOs tidsplan.

Politi 20 km fra Fukushima i Japan

Politifolk som jobber 20 kilometer fra Fukushima-kraftverket i Japan, har på seg utstyr som skal sikre dem mot radioaktiv stråling.

Foto: STR / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt