NRK Meny
Normal

Rivlin ny president i Israel

Nasjonalforsamlingen i Israel har valgt Reuven Rivlin til landets tiende president etter Shimon Peres, som går av i neste måned.

Reuven Rivlin og Meir Shitrit

NY PRESIDENT: Reuven Rivlin (t.v.) er valgt til by president i Israel, og gratuleres av motkandidaten Meir Shitrit (t.h.).

Foto: Dan Balilty / Ap

Ingen av de fem kandidatene til å bli president fikk nok stemmer i første avstemningsrunde i nasjonalforsamlingen Knesset på tirsdag.

I andre runde kjempet høyrepolitikeren og den tidligere lederen for nasjonalforsamlingen Rivlin mot den erfarne sentrumskandidaten Meir Sheetrit.

Tirsdag ettermiddag vant Rivlin med 63 stemmer, mot 53 stemmer til Sheetrit.

Nøkkelrolle

Påtroppende president Reuven Rivlin stilte som kandidat i presidentvalget i 2007, men tapte da for Peres.

74-åringen har bakgrunn som advokat og representerer statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud.

Han har rykte på seg for å være politisk uavhengig, motsetter seg en palestinsk stat, og har hatt et turbulent forhold til Netanyahu.

Ingen politiske partier har noen gang fått flertall i et nasjonalt valg. Det fører til at presidenten, som ellers ikke har noe særlig makt, har en nøkkelrolle i koalisjonsbygging.

(Saken fortsetter under bildet)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres, og Reuven Rivlin

Reuven Rivlin i midten mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) og avtroppende president Shimon Peres.

Foto: Menahem Kahana / Ap

Peres' sterke posisjon

Ingen av de fem kandidatene som forsøkte å bli president etter Shimon Peres har vært i nærheten av å ha standingen forgjengeren har hatt i Israel.

Rollen som president i landet er i utgangspunktet stort sett seremoniell, og skal være en moralsk autoritet for nasjonen. Peres har, på grunn av sin karisma og popularitet, kunnet utvide rollen. Nobelprisvinneren har blant annet brukt posisjonen til å fremme et politisk budskap om fred.

Peres er den siste politikeren fra generasjonen som grunnla Israel i 1948. Når han går av som president i juli, skjer det bare dager før han fyller 91 år.

Drama

Årets presidentvalg ble et uventet drama i Israel, og Netanyahu er blitt beskyldt for å ha forsøkt å manipulere valget ved å prøve å få det utsatt.

Ifølge Jerusalem Post framstår Netanyahu som temmelig mislykket fordi han nå må støtte Rivlin likevel. Han blir sammenlignet med en forbruker som betaler full pris for ting på salg og deretter forlater butikken uten varene.

Netanyahu har lenge ønsket å avskaffe presidentembetet, men når han ikke klarte det mener mange at han lenge jobbet for sin egen kandidat.

Statsministeren forsøkte blant annet å presse den 86 år gamle fredsprisvinneren og holocaustoverlevende Elie Wiesel til å bli landets nye president.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.