Hopp til innhold

Riskerte livet for å hjelpe

Pascal Moulas var førstemann på stedet der selvmordbomberen sprengte seg selv i lufta. Han risikerte livet for å gi mannen førstehjelp.

Lørdag ettermiddag var Pascal Moulas, i likhet med mange andre, ute i Stockholm sentrum for å handle julegaver.

Jobbet som livredder

Moulas kom til Sverige fra Hellas for ett og et halvt år siden for å studere psykologi. Moulas er utdannet akuttsykepleier og har jobbet som livredder på stranden. Det kan forklare hans reaksjon da han så mannen som nettopp hadde sprengt seg selv .

Idet han kom ut av butikk i Drottninggatan, hørte han et kraftig smell.

– Jeg spaserte i gaten og hørte en eksplosjon og så mye røyk i lufta, sier Moulas i et intervju med SVT.

LES: Kommentar: Den svenske idyllen smadret - for tredje gang

HØR: Lydklippet med terrortrusselen

De fleste sprang bort fra stedet umiddelbart, men Moulas løp mot stedet der eksplosjonen skjedde for å hjelpe til, og gi førstehjelp til selvmordsbomberen. I videoen som viser minuttene etter eksplosjonen er Pascal Moulas personen i rød jakke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg prøvde å finne puls hos mannen, og gi ham hjerte- og lungeredning. Men han døde i mine hender. Han førsøkte å si noe med blikket. Jeg kommer aldri til å glemme det siste blikket han gav meg, sier Moulas.

LES: Emma så noe en 14-åring ikke burde ha sett

Ville gjort det samme igjen

Ettersom kun en av flere bomber mannen bar på seg gikk av, var ikke eksplosjonen så kraftig, men det innebar at mens Pascal Moulas holdt på å hjelpe mannen var det fem av seks bomber som ikke var utløst.

– Dersom noen av bombene hadde eksplodert hadde jeg dødd umiddelbart. Men det hadde jo også hendt dersom mannan hadde klart å gått noen få skritt til før bomben eksploderte. Det er kun ti meter bort til selve Drottninggatan. Så det var ren flaks at kun en person døde i eksplosjonen, sier Moulas.

Moulas sier han ville gjort det samme igjen, selv om han visste at mannen var er terrorist.

– Han var jo først og fremst et menneske. Han var far til sine barm. Alle har rett til å få en ny sjanse, sier Moulas.

Han håper andre terrorister får se videobildene av når han prøver å redde mannen som nettopp har sprengt seg selv i lufta.

– Det hadde vært kjempeflott. Da forstår de kanskje at til tross for at de prøver å drepe oss, vil vi prøve å redde den, sier Moulas.

Se hele intervjuet med Pascal
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt