NRK Meny
Normal

Risikerer fengsel for å ha fornærmet Tyrkias president

En 16-år gammel skoleelev risikerer fengsel for å ha fornærmet presidenten. Fredag behandles saken i retten.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

De som kritiserer Tyrkas president Recep Tayyip Erdogan offentlig risikerer fengselstraffer.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Skoleeleven Mehmet Emin Altunses kan bli dømt til fire år i fengsel for å ha fornærmet president Recep Tayyip Erdogan. Tenåringen ble arrestert i desember i fjor mens han var på skolen. Han ble tatt inn til avhør hos politiet for å ha kalt Erdogan for «sjefen for tyveri» under en studentprotest.

LES: Her sparker statsministerens rådgiver en pårørende

Mehmet Altunses

Mehmet Altunses risikerer fire år i fengsel for å ha fornærmet president Erdogan. Her er han fotografert med sin familie.

Foto: - / Afp

Ikke unik sak

Kritikere mener saken undergraver ytringsfriheten i Tyrkia ytterligere, og det har vært en økning i rettssaker av denne typen. Ifølge den tyrkiske advokaten Benan Molu i Istandbuls advokatforening har minst 84 personer blitt fengslet for å ha fornærmet presidenten og ytret sine menininger offentlig eller på sosiale medier.

Kritikerne mener det økende antallet rettsforfølgelser fra alt fra studenter til kjendiser bruker loven til å kneble politiske motstandere. Fengslede journalister,og Tyrkias generelle forbud mot sosiale medier anses som en skamplett for landet som har søkt om EU-medlemsskap.

– Jeg har vært en menneskerettighetsaktivist i mer enn 20 år nå, men jeg kan ikke huske en verre tid for ytringsfrihet i Tyrkia, sier Sebla Arcan, leder for Tyrkias menneskerettighetsforening.

LES: Tyrkisk glansbilde slår sprekker

Opposisjonen krever lovendring

En paragraf i straffeloven kriminaliserer enhver fornærmelse av presidenten. Loven begrunnes med at demokrati ikke er tjent med fornærmelser av landets president. I februar ba hovedopposisjonspartiet CHP om endringer i lovverket.

– Det er en skam for Tyrkia at politiet kontrollerer innbyggernes tanker og meninger, mens de ignorerer kriminaliteten i arbeidslivet, eller drap på kvinner, sier Aykan Erdemir, i opposisjonspartiet CHP.

Paragrafen var lite brukt før Erdogan kom til makten. Kritikerne mener at loven brukes for å kneble regjeringens meningsmotstandere. Erdogans motstandere mener myndighetene er i ferd med å bygge opp en personkult rundt presidenten som har styrt Tyrkia siden 2003.

LES: Tyrkias visestatsminister: «Kvinner bør ikke le offentlig»

Også kjendiser rammes

Også kjendiser har blitt rettsforffulgt, anklaget for å ha fornærmet presidenten. Den tidligere Miss Tyrkia og modell Merve Buyuksaracs risikerer to års fengsel for å ha delt et politisk-satirisk dikt på bildedelingstjenesten Instagram, melder Danmarks Radio .

Turkey Insulting The President Merve Buyuksarac

Tidligere Miss Tyrkia Merve Buyuksarac kan bli dømt til to år i fengsel etter å ha delt er satirisk dikt på sosiale medier.

Foto: Emrah Gurel / Ap

Det skal ha vært Erdogans advokat som anmeldte modellen for ærekrenkelser melder VG . Buyuksaracs forklarer selvat hun delte diktet fordi hun syntes det var morsomt heter det i VG.

LES: Raser over drap og voldtektsforsøk på ung kvinne

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt