Hopp til innhold

Rio-politiet har drept 8000 på ti år

Fire uker før OL starter, tegner en ny rapport en sjokkerende bilde om vold og korrupsjon i Rio de Janeiro.

Politiet under en aksjon i Sao Carlos-favelaen i Rio de Janeiro.

Politiet under en aksjon i Sao Carlos-favelaen i Rio de Janeiro.

Foto: Felipe Dana / Ap

En protest i Rio de Janeiro 30. november 2015

En protest i Rio de Janeiro 30. november 2015 etter at politiet hadde skutt og drept fem unge men i Costa Barros-området. De fem i alderen 16–25 år satt i en bil som ble truffet av 63 kuler fra politiet.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters
En menneskerettighetsaktivist tenner lys

En menneskerettighetsaktivist tenner lys i Rio de Janeiro 2. juni i år under en markering for alle de som er drept av politiet siden byen ble tildelt sommer-OL.

Foto: Felipe Dana / Ap

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watchs rapport med tittelen «Good Cops are Afraid» - «Gode politimenn er redde» – er rystende lesning om politiet i OL-byen.

Tallene viser at i snitt blir to mennesker drept av politiet i Rio de Janeiro hver eneste dag:

  • I løpet av det siste tiåret har Rio-politiet drept 8000 mennesker.
  • I 2015 drepte politiet 645 mennesker.
  • Hvert femte drap i Rio blir begått av politiet.
  • Rundt halvparten av innbyggerne i Rio er svarte, men 77 prosent av dem som blir drept av politiet er svarte.

I rapporten understrekes det at Rio er en svært voldelig by og i mange av tilfellene har ikke politiet noe annet valg enn å skyte for å drepe.

– Rundt 8000 drepte det seneste tiåret er et utrolig stort tall. Vi har dokumentert mange tilfeller der drapene i realiteten var rene henrettelser, sier seniorforsker i HRW, César Muñoz, til DR .

HRW har dokumentert 64 saker fra de siste åtte årene der politiet i Rio de Janeiro har forsøkt å skjule drap på 116 mennesker, deriblant minst 24 mindreårige.

– Å drepe kriminelle var et krav fra sjefene for å vise at vi gjorde jobben skikkelig, sier en av de 30 politibetjentene som er intervjuet i rapporten.

Politi i aksjon

To politimenn under en aksjon mot narkohandlere i Jacarezinho-favelaen i Rio de Janeiro 29. juni i år. Rundt en tredel av Rios drøyt 12 millioner innbyggere bor i favelaene. – Politimenn dreper bare der det er akseptert av samfunnet, i favelaene, sier oberst Ubiratan Angelo, en tidligere politikommandør i Rio de Janeiro.

Foto: Felipe Dana / Ap

Skytes på kort hold

Kisten til Roseli dos Santos de Jesus

Slekt og venner bærer kisten til Roseli dos Santos de Jesus (31) som ble drept av en tilfeldig kule under en skuddveksling mellom politi og narkohandlere i Rio de Janeiro 21. juni.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Et av tilfellene som omtales i rapporten er 20 år gamle Jackson Lessa dos Santos, som ble drept av politiet 14. juni 2012.

Ifølge politiet ble dos Santos truffet av et skudd da de besvarte ild fra en gruppe væpnede menn i Fogueterio-favelaen. Politiet brakte ham til sykehus, der han ble erklært død ved ankomst.

Obduksjonsrapporten viser imidlertid at dos Santos ble truffet av ett skudd i nakken som ble avfyrt på svært kort hold. Det er ikke blitt tatt ut tiltale mot noen etter dos Santos' død.

Tegning fra obduksjonsrapporten til Jackson Lessa dos Santos

Tegning fra obduksjonsrapporten til Jackson Lessa dos Santos som viser at han ble truffet av en kule som gikk i nakken (markert med A) og ut av gjennom ansiktet.

Foto: HRW

Skjuler drapene

I rapporten vises det til flere metoder politiet bruker når de har drept noen ved det som i praksis er en ren henrettelse:

  • De kan plante våpen på den døde, slik at det ser ut som om han truet politiet.
  • De kan skremme vitner fra å fortelle det de har sett.
  • De kan kjøre offeret til sykehuset og si at de har prøvd å redde ham. På den måten ødelegger der bevismaterialet på gjerningsstedet og gjør det vanskeligere for kriminalteknikerne å finne ut hva som har skjedd.

I noen tilfeller driver politiet selv organisert kriminalitet. I São Gonçalo ble det oppdaget at 60 politimenn og 50 tidligere politimenn opererte rene dødsskvadroner.

Blant annet kidnappet de narkohandlere og krevde løsepenger. I de tilfellene andre narkohandlere betalte, ble de satt fri. Ble derimot familiene involvert, ble de kidnappede drept.

Har opprettet egen enhet

Rio-politiet demonstrerer

Politiet i Rio de Janeiro demonstrerer på flyplassen mot manglende lønnsutbetalinger og sier at 59 politimenn er drept i byen så langt i år.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / AFP

Før Rio ble tildelt sommer-OL lovet myndighetene å sette i gang tiltak for å bedre sikkerheten i landet.

Påtalemyndigheten opprettet en egen enhet som skulle se på politidrapene, men det er bare fem anklagere i enheten og de drukner i arbeid.

Nå skal enheten styrkes og det vurderes også å utstyre politiet med kameraer på uniformene.

– I de få tilfellene der det er reist tiltale, har det ofte vært på grunn av videomateriale. Det kan være en nabo som har filmet en politimann som planter et våpen eller henretter noen, sier César Muñoz.

SISTE NYTT

Siste nytt