Hopp til innhold

Ringen er trolig laget av verdens dyreste gull

Langt inne i fjellet, dypt nede i en dal og bak en grønn metalldør med advarselsskilt, ligger en nedlagt gullgruve. Her kommer verdens dyreste gull fra. Hvis Meghan Markle følger tradisjonen, gjør også gullet i hennes giftering det.

For over hundre år siden fikk det britiske kongehuset en gullkump. Gifteringene har siden blitt laget av dette gullet.

For over hundre år siden fikk den britiske kongefamilien en gullklump fra en liten gullgruve kalt Clogau St. David`s i Nord-Wales.

Gullet fra denne klumpen og fra en annen klump fra Gwynfynydd-gruven like i nærheten har blitt brukt til å lage rojale ringer helt siden 1923.

Gull med tradisjoner

Det begynte med ringen til prins Harrys oldemor, da hun giftet seg med Kong George VI. Siden har ringene til både dronning Elisabeth II, prinsesse Diana og Kate Middleton blitt laget med det eksklusive gullet.

Nå er det mange som venter at Meghan Markle følger etter når hun gifter seg med prins Harry i London 19. mai.

– Ringen kommer til å være en ganske vanlig ring, den kommer til å være varm og av gult gull for å kunne stå fint til forlovelsesringen. Det sier Ben Roberts fra Clogau Gold Mines til nyhetsbyrået AP.

Han driver familiebedriften som eier Gwynfynydd-gruven og som har tette bånd til Clogau-gruven.

BRITAIN-ROYALS/RING

Eksklusiv ring: Ring laget av gull fra Clogau-gruven.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Han er i ferd med å kontrollere en ring mot en gullåre i en stein hentet fra Clogau-gruven.

Verdens mest verdifulle gull

Det er sagt at gullet fra disse gruvene er det mest verdifulle som finnes. Gullet herfra er svært sjeldent, og selges dermed for opp mot tretti ganger høyere pris enn vanlig gull.

Derfor blir det nå diskutert om det er på tide å gjenåpne gruven som ble stengt i 1998. Undersøkelser som ble gjort i 2012 har vist at det fortsatt kan ligge nærmere 15 tonn gull under bakken og i området rundt.

BRITAIN-ROYALS/RING

Verdifullt metall: En gullåre i en stein fra Clogau-gruven i Wales.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Da driften ble stanset for rundt 20 år siden, var årsaken at utvinningen ble for dyr, og det ble funnet for lite verdifulle metaller.

Går ikke tomme

Den lille gullgruven Clogau St. David`s i Nord-Wales var opprinnelig en kobber- og blygruve, men ved en tilfeldighet ble det funnet gull der på midten av 1800-tallet.

Til tross for at gruven kobles til det britiske kongehuset, får eierne av gruven ikke lov til å bruke kongelige i markedsføringen. Det er heller ingen formelle bånd til de kongelige, bortsett fra gullklumpen som ble gitt i gave for over hundre år siden.

BRITAIN-ROYALS/RING

Kongelige kunder: Ben Roberts fra Clogau foran bilder av medlemmer av det britiske kongehuset.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Det er heller ingen fare for at det britiske kongehuset skal gå tom for Clogau-gull med det første.

– Jeg tror at det britiske kongehuset har nok gull for all overskuelig fremtid. Sett at de fikk en kilo gull, og hver giftering inneholder mellom fem og ti gram gull. Med fire bryllup i løpet av 10-20 år, så går de nok ikke tomme på en stund, sier Ben Roberts.

SISTE NYTT

Siste nytt