Hopp til innhold

Riksrettsanklagene overlevert til Senatet

Representantenes hus har overlevert riksrettstiltalen mot Donald Trump til Senatet. Samtidig er det klart hvilke sju politikere som skal fungere som anklagere under riksrettssaken.

Anklagerne fra Representantenes hus på vei til Senatet med dokumentene med riksrettstiltalen mot president Donald Trump.

Anklagerne fra Representantenes hus på vei til Senatet med dokumentene med riksrettstiltalen mot president Donald Trump.

Foto: Win Mcnamee / AFP

Med 228 stemmer for og 193 stemmer imot stemte medlemmene av Representantenes hus for å oversende riksrettstiltalen videre til Senatet.

I etterkant av avstemningen ble dokumentene med de to tiltalepunktene signert av Nancy Pelosi, den demokratiske lederen av Representantenes hus. Deretter ble dokumentene høytidelig båret til senatsbygningen og overlevert til Senatets sekretariat.

Presidentens anklagere

Tidligere på dagen hadde Nancy Pelosi, den demokratiske lederen av Representantenes hus, kunngjort navnene på de sju demokratene som skal lede riksrettssaken mot president Donald Trump.

Disse sju ble også godkjent under avstemningen.

Adam Schiff, Jerrold Nadler og Nancy Pelosi

Adam Schiff (t.h.) og Jerrold Nadler (t.v.) blir Demokratenes nøkkelmenn i riksrettssaken mot Donald Trump.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Hovedanklager blir demokraten Adam Schiff, som er leder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, med støtte fra Jerold Nadler, som er leder i justiskomiteen.

De får i tillegg med seg Zoe Lofgren fra California, Hakeem Jeffries fra New York, Val Demings fra Florida, Jason Crow fra Colorado og Sylvia Garcia fra Texas.

Alle de sju har juridisk bakgrunn.

Det er Representantenes hus som har utformet og vedtatt riksrettsanklagene mot president Donald Trump, men det er Senatet som fungerer som jury i en riksrettssak. Leder av amerikansk høyestrett, John Roberts, vil være dommer.

Demokratene har flertall i Representantenes hus, mens Republikanerne har det i Senatet.

– Dette er alvor for alle og en trist dag. Det er ikke politisk, det er ikke partipolitisk, det er patriotisk, sa Nancy Pelosi.

Leder i Representantens hus Nancy Pelosi signerer riksrettsdokumentene mot Donald Trump

Her signerer lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, riksrettsdokumentene mot Donald Trump før de leveres til Senatet.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Trump kaller det svindel

President Donald Trump har tidligere anklaget Adam Schiff, som ledet de innledende riksrettshøringene i Representantens hus, for å lyve og for å være korrupt.

Trump mener han er utsatt for en heksejakt og i ett av sine utbrudd på Twitter i dag, beskriver han saken som «svindel».

– Hvorfor gav ikke «nervøse Nancy» og den korrupte politikeren Adam «Shifty» Schiff oss en rettferdig rettsak i Representantenes hus, skriver Trump.

Laster Twitter-innhold

Riksrettsdokumentene mot Donald Trump

Dokumentene med riksrettstiltalen mot Donald Trump.

Foto: Leah Millis / Reuters

To tiltalepunkter mot Trump

Anklagepunktene mot Trump, om maktmisbruk og motarbeiding av Kongressens gransking, ble vedtatt 18. desember.

Anklagen om maktmisbruk relaterer seg til at president Trump bad Ukraina etterforske tidligere visepresident Joe Biden, som kan bli Trumps motstander ved presidentvalget til høsten, samtidig som Det hvite hus holdt tilbake utbetalingen av militær støtte til Ukraina.

På punktet om motarbeiding av Kongressens gransking viste Demokratene til at Det hvite hus nektet en rekke sentrale medarbeidere å vitne under riksrettshøringene i Representantenes hus og avviste å sende over dokumenter.

Vitner eller ikke vitner?

Riksrettssaken vil trolig starte i neste uke, muligens allerede tirsdag.

Høyesterettsdommer John Roberts vil trolig allerede torsdag bli tatt i ed som dommer i riksrettssaken. Det samme vil de 100 senatorene som skal fungere som jury.

Det er fortsatt uklart om vitner skal høres under behandlingen i Senatet. Den republikanske lederen Mitch McConnell har frem til nå avvist dette.

Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton, som ble nektet av president Trump å vitne i Representantenes hus, har sagt at han vil møte dersom Senatet stevner ham og at han har opplysninger som ikke har vært fremme tidligere.

Nancy Pelosi, leder av Representantenes hus, sammen med de sju representantene som skal lede riksrettssaken mot Donald Trump.

Leder av Representantens hus Nancy Pelosi presenterte partifellene som skal fungere som anklagere i riksrettssaken mot president Donald Trump.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

Senatet skal trolig først stemme over å innlede riksrettssaken uten vitneførsler. Selv om det blir flertall for dette, utelukker ikke dette at vitner kan bli kalt inn på et senere tidspunkt, etter at de innledende prosedyrene er avsluttet.

Demokratene trenger kun støtte fra fire republikanske senatorer for å få gjennomslag for dette, men flere republikanske senatorer har de siste dagene signalisert at de ønsker å åpne for dette.

Demokratene har også signalisert at de har nye opplysninger og bevis som de vil legge frem under behandlingen i Senatet. Blant annet et stort antall nye dokumenter, som stammer fra en nær medarbeider av Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani.

Kommentarene til Senatets leder Mitch McConnell om at han akter å koordinere riksrettssaken med Det hvite hus har skapt kontroverser.

Det er ikke klart hvor lang tid riksrettssaken vil ta, men anslagene er fra to til fire uker.

Skal presidenten avsettes, krever det totredjedels flertall i Senatet, altså at 67 senatorer stemmer for å avsette Trump. Det vurderes som lite sannsynlig at så mange som 17 av 53 republikanske senatorer vil bryte ut av partirekken og stemme for en avsettelse.

Følg saken i NRKs nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt