Normal

Riksdagen rammet av dataangrep – «Anonymous» truer med flere

Hjemmesidene til den svenske regjeringen, Riksdagen og landets sentralbank ble rammet av hackerangrep natt til torsdag. Nå varsles nye angrep.

Internettaktivist

Hackernettverket Anonymous hevder å stå bak dataangrepene mot en rekke offentlige etater i Sverige den siste tiden. Fredag varsler de sin største aksjon noensinne.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Riksbankens nettsider sluttet å fungere ved 22-tiden onsdag kveld, men betalingssystemet mellom sentralbanken og de svenske bankene ble ikke berørt.

Litt senere ble regjeringens hjemmeside satt ut av funksjon, ifølge avisa Aftonbladet.

Erklærer visuell krig

Den ble ifølge avisa erstattet av en kriseside med følgende beskjed:

«Det er tidvis vanskelig å nå regjeringskanseliet ordinære webside. Den er derfor erstattet med en enklere versjon med kortfattet aktuell informasjon, kontaktinformasjon og lenker til andre kilder».

Tidligere onsdag ble også Socialstyrelsen og Domstolsverket rammet av angrepene.

Medlemmer av hackernettverket Anonymous hevder de står bak. Gruppen har tidligere erklært virtuell krig mot svenske myndigheter og foretak.

Varsler største angrep noensinne

Nå varsler hackergruppen enda flere dataangrep.

– Denne fredagen kommer vi til å gjennomføre vår største aksjon noensinne, sier gruppen i en video som er lagt ut på YouTube.

– Vi vil ennå ikke si hva det dreier seg om, legger han til.

Personen som fremførte trusselen var maskert i Guy Fawkes-maske, og lovet at mer informasjon ville komme etterhvert.

Signaturen Anonymous dukket også opp på diskusjonsforumet 4chan tidligere på kvelden, ifølge Aftonbladet. Der oppfordrer vedkommende, hvis identitet ikke er verifisert, til å vise at det fins folk som gjør motstand.

– Internett er vårt hjem

– Det her er vårt internett. Det er vårt hjem. De kommer ikke til å gjøre noe om vi ikke slår til mot deres planer. Man tukler ikke med internett, skriver personen.

Motivet for angrepene skal være hevn for en razzia mot et serverhotell som svensk politi gjennomførte for noen dager siden. De aktuelle serverne er blitt knyttet til nettstedene Pirate Bay og WikiLeaks.

En rekke hackerangrep i Sverige tidligere denne uken ble satt i sammenheng med striden rundt WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange. Han beskyldes for to tilfeller av seksuelle overgrep i Sverige.

Både det svenske forsvaret, jernbaneselskapet SJ, bankene Swedbank og SEB, og nyhetsbyrået TT ble rammet av de såkalte ddos-angrepene som fant sted mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt