Hopp til innhold

Unge, rike grekere frykter for livet

Aten (NRK.no): Greske privatformuer er anslått til å være på 700 milliarder euro, mer enn dobbelt så mye som landets samlede statsgjeld. Nå frykter noen av de rikeste for sine liv.

Natalie Angordion (t.v) og Stella Kopetaman frykter for sine liv i Hellas

Natalie Angordion (t.v) og Stella Kopetaman reiser, i likhet med sine venner, aldri inn til Aten i frykt for hva som kan skje.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kristian Aanensen i Hellas

Like utenfor Aten, langs kysten, er portene høye og hekkene tette. Utenfor kafeene står luksusbilene parkert på rekke og rad og ved havna ligger yachter på størrelse med skip.

Her bor Hellas' økonomiske elite.

Reiser ikke til Aten

På en kafe møter NRK to 30 år gamle kvinner. De bor med sine familier i hver sin timillionersvilla, og nekter å reise inn til Aten.

– Vi reiser aldri inn til sentrum. De liker ikke sånne som oss der, og vi kan blir drept, forteller Stella Kopetaman.

– Har dere hørt om noen rike som har blitt drept?

– Nei, men vi har hørt rykter og sett på TV hvordan det er der, sier hun, som sammen med venninnen Natalie Angordion, kun holder seg i området Vouliagmeni. Der føler de seg trygge.

– Dette er et fint sted og her føler vi oss sikre. Ingen jeg kjenner reiser inn til Aten, vi holder oss her ute alle sammen, sier Natalie, som jobber som psykolog i området.

Må droppe en måneds ferie

Og kanskje har kvinnene et poeng. Selv om det ikke er rapportert om voldshandlinger mot rike grekere ennå, så er misnøyen stor blant de fattige og arbeidsledige, mot at mange av Hellas' rikeste har unndratt flerfoldige milliarder i skatt opp gjennom årenes løp.

Et symptom på dette kan være at boken som topper greske bestselgerlister akkurat nå, handler om hvordan en massemorder systematisk dreper greske rikfolk.

På havnen utenfor Aten ligger luksus yacther på rekke og rad

På havna like nedenfor kafeen i Vouliagmeni ligger luksus-yachtene på rekke og rad.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Men krisen har også kommet til de fasjonable forstedene, skal vi tro Stella og Natalie.

– Det er ikke bra det som skjer i Hellas nå, alle blir rammet, også vi. Det er ikke sånn at vi kjenner noen eller at vi mister jobbene våre, men vi går ikke ut og spiser hver dag lenger, og i år har vi ikke tenkt å ta en måned ferie, sier Natalie.

Dypt splittet

Hellas fremstår nå mer og mer som et dypt splittet land, der eliten murer seg inne og skjermer seg fra det som skjer ute i gatene.

For siden krisen slo inn har de greske multimilliardærene utmerket seg mer med sitt fravær enn sin tilstedeværelse.

Arven etter de gamle filantropene, og for så vidt også skattesnyterne, Aristoteles Onassis og Stavros Niarchos synes å være glemt. «The Golden Greeks» ble de kjent som, rederne som brukte store deler av sine enorme formuer på veldedige formål.

Nå har riktignok Niarchos-fondet nylig spyttet inn 100 millioner euro i et prosjekt som hjelper nyfattige barn og folk som har blitt hjemløse etter finanskrisen, men det hører med til unntakene.

Utenfor Aten ligger Varkiza, der bor mange av Atens nyrike

En halvtime utenfor Aten ligger Varkiza, her bor mange av hovedstadens nyrike i enorme millionvillaer.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Oligarkene som har tjent sine enorme formuer på olje, gass, shipping og i finansmarkedene har vært påfallende stille de siste årene. Det kan nesten virke som de bevist forsøker å unngå oppmerksomheten.

Greske redere, som kontrollerer rundt 15 prosent av verdens godsfrakt på havet, har i årevis nytt godt av skattefritak fra den greske stat.

Anslagsvis skal de 900 greske familiene som har tjent seg søkkrike på shipping de siste ti årene, hatt en ikke-skattbar inntekt på 175 milliarder euro. Den greske statsgjelden er akkurat nå på 280 milliarder euro, skriver The Guardian.

Tømmer bankene

Samtidig med at den vanlige greker har blitt kastet lenger og lenger inn i en nærmest endeløs krise, virker det som om den greske eliten har vært travelt opptatt med å tømme sine egne greske bankkonti.

Åtte milliarder euro forsvant ut av greske banker i mai. Bare de to siste ukene er ytterligere to milliarder forsvunnet, og det kommer i tillegg til de over 20 milliardene som trolig er tatt ut av greske banker siden 2009.

Det er usikkert hvor alle pengene er forsvunnet, men det man vet er at greske milliardærer nå kjøper opp store eiendommer i London og andre såkalte «sikre byer».

– På et tidspunkt der Hellas trenger sine milliardærer som mest, later det til at de gjør minst, sier økonomiprofessor Theodore Pelagidis ved universitet i Pireus til The Guardian.

For mens den vanlige greker må bære en betydelig tyngre skattebyrde, har den greske eliten i stadig større grad fått fritak.

Gjennom en anonym spørreundersøkelse, som to greske forskere gjorde i 2010, kom det frem at mens den jevne greker oppga 700 euro for lite på selvangivelsen, så unndro den rikeste prosenten 22 000 euro hver, og den aller rikeste promillen unnlot å rapportere inn over 30 000 euro.

De vanskelige skattevalgene

På søndag er det valg og mange spør seg nå om greske politikere klarer å ta de vanskelige valgene de nå står overfor. Et av dem er skattesystemet.

– Det er ingen som klarer å ta de riktige valgene. Det store problemet er hvordan alle skal betale sin skatt. Nå er det altfor mange som finner smutthull, forteller George Papadopalos.

George Papadopolos (nærmest) sammen med sin kollega Savvas Konstantinidis

George Papadopolos (nærmest) sammen med sin kollega Savvas Konstantinidis.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Den 32 år gamle selgeren nyter solen på en kafe i Vouliangmeni. Han befinner seg midt i de rikes mekka.

– Skattene bare øker og er skjevt fordelt. Vi som arbeidere betaler nesten en tredel av lønnen vår i skatt, mens sjefene betaler ingenting. Det er ikke rettferdig.

Hellas' rike elite har lenge klaget på at det korrupte systemet har hindret dem i å investere i hjemlandet, men det har ikke gått den vanlige greker hus forbi at det nå er landets rike og vellykkede som nå står først i minibankkøen.