Mens sykehus går tomme for oksygen, medisiner og sykesenger, tyr Indias befolkning til sosiale medier i håp om å skaffe hjelp til koronasmittede venner og familiemedlemmer.
Både på Facebook og Twitter strømmer det inn meldinger om mennesker som trenger hjelp til å få tak i oksygen, eller som er ute etter tips om steder med ledige sengeplasser.
En av dem som svarer, er rickshawsjåfør Javed Khan.
Khan er 34 år gammel, og bor i byen Bhopal i India. Han har jobbet som rickshaw-sjåfør i 18 år, men da smittetallene i landet begynte å stige voldsomt, la han om på planene.
Nå har Khan gjort kjøretøyet sitt til en hjemmelaget ambulanse, som han bruker til å kjøre koronasmittede til sykehus.
– Situasjonen i India er helt ute av kontroll. Jeg vil bare gjøre det jeg kan for å hjelpe, forteller han til NRK.
Ingen i Khans familie har blitt koronasmittet. Men da han så hvor mange som trengte hjelp i hjembyen Bhopal, ønsket han å bidra med det han kunne.
Foto: Javed Khan- Les også:
Går tomme for vaksiner
Indias andre smittebølge har truffet landet hardt. Siden slutten av februar har India registrert 7,7 millioner nye koronasmittede, ifølge Reuters.
Landets opprinnelige plan var å vaksinere 300 millioner innbyggere innen august, som en del av verdens største vaksineprogram.
En kvinne får oksygen på et provisorisk sykehus i New Delhi.
Foto: Str / APEtter å ha sett en økning i antall smittede, ble det avgjort at målet skulle økes, og at vaksineprogrammet skulle opptrappes. Opptrappingen skulle egentlig ha skjedd til helgen.
Men det enorme smittetrykket har gjort arbeidet vanskelig. Flere stater i India melder at de har gått tomme for vaksiner, skriver Reuters fredag.
- Les også:
Solgte konas smykker
Javed Khans historie har blitt delt av flere på Twitter, og ble først plukket opp av Times of India. Telefonnummeret hans har han også delt på sosiale medier, slik at syke i Bhopal kan få tak i ham, om de ikke får tak i en ambulanse.
I rickshawen får de syke passasjerene hans tilgang på oksygen, medisiner og håndsprit. Av og til må han kjøre rundt i timevis før han finner et sykehus med plass. Khan tar ikke betalt for noe av det.
Khan bruker omtrent 4–5 timer hver dag på å fylle opp oksygentanken sin på nytt.
Foto: Javed Khan– Kona mi har gitt meg noen av smykkene sine, så jeg kunne selge dem. Derfor kan jeg hjelpe folk gratis, i hvert fall en stund, forteller han.
I løpet av et par dager, har Khan allerede hjulpet et titalls mennesker som har vært i kritisk tilstand, forteller han til NRK.
– Det er så mange som trenger hjelp, men som ikke får det fordi det er for få ambulanser og ikke nok sykehusplasser. Og for mange er ambulansene for dyre, sier han.
En person utfører et begravelsesritual for et familiemedlem på et krematorium i Jammu, India.
Foto: Channi Anand / APTrenger støtte
Khan kjører ikke lenger vanlige kunder, slik at han alltid kan være tilgjengelig om det er noen som trenger hjelp til å finne en sykehusplass. Han håper andre rickshaw-sjåfører vil begynne å gjøre det samme.
– Men da må regjeringen hjelpe oss. De må betale oss for jobben vi gjør, forteller han.