Rezzan fra Bærum: – Det er som 22. juli, jeg skjelver

– Vennene mine forteller om forferdelige scener på flyplassen og sykehuset. Rezzan Koleini var ved flyplassen i Istanbul da det smalt tirsdag kveld.

Istanbul Ataturk Flyplass og Rezzan Koleini (innfelt)

UROLIG: Rezzan Koleini (innfelt) fra Bærum var like ved flyplassen i Istanbul da det smalt mandag kveld. Hun er svært urolig for hvordan det går med slektninger og venner.

Foto: MURAD SEZER/Reuters/Privat

Sviktende mobilnett og mangel på informasjon gjør at mange nordmenn som er i Istanbul eller har slekt og venner der, er redde.

Rezzan Koleini (49) fra Bærum er på ferie for å møte familie. Opprinnelig er hun fra Sinop helt nord i Tyrkia. Hun var like ved Istanbul Atatürk flyplass da det smalt ved 21-tiden tirsdag kveld.

To selvmordsbombere skal ha sprengt seg selv i luften på Istanbuls hovedflyplass Atatürk. Minst 31 mennesker skal være drept og 147 skadet. De fleste skal være tyrkere, men det skal også være utlendinger blant ofrene.

– Jeg hørte ikke eksplosjonene, men så plutselig at det var mange ambulanser, politibiler og brannbiler. Jeg ble veldig redd, forteller Koleini.

– Gjemmer seg inne på flyplassen

Hun er selv i trygghet i leiligheten til venner ikke langt fra flyplassen, men er svært urolig for andre.

– Vi har fått lite informasjon fra myndighetene, men folk rundt meg forteller at de har snakket med venner som er på flyplassen. De gjemmer seg, og forsøker å beskytte seg, forteller hun.

Det samme gjør vennen til Malmal Fard Khosh Dil fra Skjetten.

Malmal Dil snakket med sin venn Salah Habibollahzadeh fra Strømmen etter eksplosjonene. Da var han inne i terminalbygningen på flyplassen. Vennen er på vei til Kurdistan for å besøke familie, og skulle bare vente i fire timer på flyplassen før han skulle fly videre.

– Før mobilforbindelsen ble brutt, fortalte han at de ikke hadde det bra. Passasjerene gjemte seg under stoler og på toalettene, forteller Malmal Dil.

– De har fått beskjed om å ligge helt stille. De får ikke røre seg, men får ikke mer informasjon om hva som skjer. Min venn var veldig redd, sier han.

Får ikke kontakt med datteren

Han er også bekymret for vennens datter på 18 år. Hun er også på flyplassen, og er på vei for å besøke familie i Iran.

– De er kommet bort fra hverandre. Han er veldig redd for hva som kan ha skjedd med henne, forteller Mamal Dil.

Også Rezzan Koleini savner informasjon. Hun er skeptisk til det myndighetene sier. Hun sier det er mange ubekreftede rykter som går.

Mange skadde på sykehuset

Hun har fått høre om alle de drepte og skadde av sin nevø som er lege. Mange er hardt skadd og dødstallene kan stige. Nevøen ble hasteinnkalt til sykehuset.

– Det var han som fortalte meg hva som egentlig hadde skjedd. Det var helt forferdelig, sier hun.

Nevøen har fortalt om fryktelige scener. Hun er bekymret for hvordan han vil takle det, om han vil få flashbacks fra tidligere vonde opplevelser.

– Selv tenker jeg at dette er som 22. juli om igjen. Jeg skjelver og har gåsehud, sier hun til NRK.

Får ikke kontakt

Rezzan Koleini er bekymret for om familie og venner er trygge. Hun forteller om en annen slektning som er flyvertinne og som var på flyplassen da det smalt.

– Hun klarte å komme seg unna der det eksploderte, men gikk forbi bare sekunder før. Nå får vi ikke kontakt nå. Vi vet ikke om hun kom med flyet sitt eller om hun fortsatt på flyplassen.

– Jeg er veldig urolig inni meg. Det er umulig å komme gjennom på telefon. Jeg skal reise videre i morgen, men vet ikke om flyplassen er stengt. Det er helt uavklart nå, sier hun.

Europas 3. travleste

Atatürk-flyplassen ligger nær sentrum av Istanbul, og er Europas tredje største. Rett etter at det smalt, lå det en lang kø av fly som var under innflyvning til flyplassen. Flyene fortsatte å lande og ta av en god stund etter at eksplosjonene ble utløst ved terminalbygningen. Etter en times tid var mye av flytrafikken omdirigert til en annen storflyplass som ligger på den asiatiske siden av Bosporosstredet.

Istanbul Ataturk airport: Ambulanser
Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt