Hopp til innhold

New York Times: Trump kommer til å sparke Tillerson

New York Times melder at Trump skal sparke sin utenriksminister Rex Tillerson. Det hvite hus sier at det ikke stemmer.

Trump Donald Trump, Rex Tillerson

PÅ VEG UT: Rex Tillerson er på veg ut fra Trumps regjering, i følge avisen New York Times.

Foto: Evan Vucci / AP

Utenriksminister Rex Tillerson skal bli erstattet av CIA-direktør Mike Pompeo i løpet av de neste ukene, skriver New York Times. Avisen publiserte saken like før klokken 16 norsk tid, og viser til anonyme høytstående kilder i Trump-administrasjonen.

Tv-kanalen CNN skriver også at de har flere kilder som sier at Trump vurderer å sparke Tillerson. Stabssjef John F. Kelly skal ha lagt en plan for overgangen fra Tillerson til Pompeo.

Tilbakeviser påstanden

Det hvite hus sier at Tillerson skal fortsette som utenriksminister. Det skriver New York Times klokken klokken 18.20 norsk tid.

Hun sier at Tillerson og hele regjeringen fokuserer nå på å fullføre Trumps veldig vellykkede første år som president.

– Det er ingen kunngjøringer angående personale på dette tidspunktet, sier Sanders.

Da Trump torsdag ettermiddag norsk tid ble spurt av reportere om Tillerson fortsatt hadde jobb i regjeringen, svarte han «han er her, Rex er her». Det melder kanalen ABC på Twitter.

Laster Twitter-innhold

New York Times skriver at Pompeo skal bli erstattet av senator Tom Cotton fra det republikanske partiet. Cotton skal ha vært en viktig støttespiller for Trump i saker som har angått nasjonal sikkerhetspolitikk.

FILE PHOTO: Central Intelligence Agency Director Mike Pompeo testifies before the U.S. Senate Select Committee on Intelligence on Capitol Hill in Washington

FRA CIA: Mike Pompeo skal ifølge New York Times slutte som direktør i CIA for å bli utenriksminister.

Foto: Eric Thayer / Reuters

Uenigheter mellom Trump og Tillerson

Trump uttalte 4. oktober at han hadde full tillit til Tillerson. Det sa han etter at NBC i sommer meldte at Tillerson hadde kalt Trump en «idiot». Trump avfeide det hele som falske nyheter.

Det ble spekulasjoner om Tillerson ville si opp som utenriksminister etter dette. Tillerson holdt en egen pressekonferanse 4. oktober, der han sa at han ikke ville gå av.

Der sa han at han aldri hadde vurdert å forlate posten, og at han fortsatt hadde et sterkt engasjement for Trump.

– Jeg blir så lenge presidenten mener han har bruk for meg, sa han.

Det har vært uenigheter mellom Trump og Tillerson på flere områder. Det har for eksempel oppstått forvirring om USAs forpliktelser i Parisavtalen etter at Tillerson gikk ut å sa at Trump likevel vurderte å holde seg til avtalen. Dette motsatte Trump seg.

Laster Twitter-innhold

De har også uttalt seg noe motstridende angående Nord-Korea. Tillerson har vært mer positiv innstilt til diplomatiske løsninger i USAs konflikt med landet. Trump på sin side tvitret 1. oktober at han har sagt til Tillerson at det ikke nytter å forhandle med «Little Rocket Man», som han flere ganger har kalt Nord-Koreas statsleder Kim Jong-un.

Rex Tillerson har vært utenriksminister siden 1. februar i 2017. Han har tidligere vært administrerende direktør i petroleumsselskapet Exxon Mobile. Avisen skriver at hvis Tillerson slutter før året er omme, vil hans periode som utenriksminister være den korteste på 120 år, hvis man ikke teller med dem som har måttet gå på grunn av et presidentskifte.

SISTE NYTT

Siste nytt