Revurderer å bore tunnel for å redde ut guttene

Redningsmannskapet ser igjen på muligheten til å bore et hull i fjellet for å redde ut fotballaget som er fanget i en grotte i Thailand.

Redningsarbeid i grotten i Thailand

Redningsmannskap jobber på spreng for å pumpe ut vann fra grotten der de 12 guttene og fotballtreneren deres er innesperret. Økende vannstand som en følge av monsunregnet kan gjøre det umulig for guttene å dykke ut, og dermed er nå alternativet om å bore en tunnel igjen oppe til vurdering.

Foto: Sanpon Kaewrai / Thailands beredskapsdirektorat

Årsaken er monsunregnet som i dag skylte inn over Chiang Rai-provinsen, der Tham Luang-grotten ligger.

Nå har arbeidet med å redde ut de 12 guttene og fotballtreneren deres blitt en kamp mot naturkreftene og et kappløp mot tiden.

Store vannmengder hemmer redningsarbeidet, fordi det er svært vanskelig å frakte inn oksygenforsyninger til grotten. Oksygennivået har ifølge myndighetene sunket fra 21 til 15 prosent.

I tillegg kan en økende vannstand inne i grotten gjøre det umulig for guttene å dykke ut som planlagt.

– Jeg er i god form, sier de en etter en.

Vil bore tunnel

Det betyr at redningsmannskapet må se på andre muligheter for å få dem ut.

Sjefingeniøren for redningsaksjonen, Thanes Weerasin, har ansvar for boregruppen som foreløpig befinner seg i jungelområdet over grotten.

Thailand Grotte Illustrasjon

Illustrasjon av grotten. Flere steder er det svært trangt og flere steder når vannet opp til grottetaket, begge deler vanskeliggjør redningsoperasjonen.

Foto: Melinda Furulund / NRK

Han sier til The Guardian at han tror det vil være mulig å bore et hull inn i fjellet slik at guttene kan komme seg ut gjennom en tunnel.

Her blir de 12 guttene og deres trener funnet i live etter å ha vært fanget i en grotte i ti dager.

Det er likevel bekymringer knyttet til dette alternativet, fordi fotballaget befinner seg mellom 800 meter og én kilometer under bakken, på et svært avgrenset område.

Weerasin sier til The Guardian at det finnes hull og sprekker i fjellet som kan bores større for å nå ned til guttene. Mannskapene ser på muligheten for å bore et hull med én til to meters diameter.

– Du kan komme deg ned ved å bruke et tau, og gå gjennom ved å bruke kompass inn til tunnelen der guttene er fanget.

Han tror ett av hullene går ned til der guttene sitter, etter at han gjorde opp ild ved åpningen og så at røyken trakk raskt ned i sprekkene. Det kan skyldes undertrykk fra vannet som pumpes ut fra grotten, og dermed tyde på at hullet leder til stedet der guttene sitter.

Tesla-grunnlegger sender ingeniører

Tesla-grunnlegger Elon Musk annonserte i dag at han sender to ingeniører fra selskapet hans The Boring Company til Thailand, i håp om at de kan bidra til redningsaksjonen.

Selskapet er spesialisert på infrastruktur og tunnelkonstruksjon.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Minneapolis-politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell: – Mente å bruke taseren

Politiet har offentliggjort video fra kroppskameraet til den kvinnelige politibetjenten som skjøt en 20-åring i Minnapolis. USAs president Joe Biden maner til ro.