Hopp til innhold

Trump skal ha krevd lojalitet av Comey

James Comey sier at Donald Trump ba om lojalitet og spurte om han ville fortsette som FBI-sjef.

Donald Trump og James Comey

FIKK SPARKEN: James Comey fikk sparken som FBI-direktør av USAs president Donald Trump.

Foto: GARY CAMERON / Reuters

– Jeg trenger lojalitet. Jeg forventer lojalitet.

Det hevder tidligere FBI-direktør James Comey at president Donald Trump skal ha sagt til ham på tomannshånd. I forklaringen sin skriver Comey videre:

– Jeg verken rørte meg, snakket eller endret ansiktsuttrykk i løpet av den pinlige stillheten som fulgte. Vi bare kikket på hverandre. Samtalen gikk deretter videre.

Skal forklare seg for senatet

Torsdag skal tidligere FBI-direktør James Comey forklare seg for senatets etterretningskomite om etterforskningen av de mulige forbindelsene mellom Trump-administrasjonen og Russland.

Onsdag kveld er det som skal være Comeys skrevne forklaring publisert på senatets nettsider.

Comey fikk sparken av Trump i mai. Ifølge CNN og The New York Times fikk Comey vite at han hadde fått sparken da han så en nyhetssending på TV. Comey skal ha vært på jobb i Los Angeles og snakket til ansatte da nyheten plutselig dukket opp på TV i bakgrunnen.

Trump ville avslutte etterforskning

Ifølge Comey skal Trump på et annet tidspunkt også ha bedt ham om å legge vekk Flynn-etterforskningen. Comey skriver at Trump blant annet sa at Flynn ikke gjorde noe galt da han var i kontakt med Russland og at han er en bra fyr.

Michael Flynn måtte trekke seg som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver etter å ha forklart seg usant om Russland-kontakt.

Ifølge Comey skal Trump også ha beskrevet Russland-etterforskningen som «en sky» som hindrer ham i å få gjennom sine politiske mål.

Trump skal også ha bedt om at FBI offentliggjorde at Trump ikke ble etterforsket.

Comey ba om at møtene tok slutt

Ifølge Comey har han hatt ni samtaler med president Trump.

Comey skal etter hvert ha bedt justisminister Jeff Sessions om å hindre at han kom på tomannshånd med presidenten.

Etter det første møtet med Trump mente Comey det var nødvendig å skrive ned hva som var blitt sagt. Dette, skriver Comey, var ikke en praksis han anså som nødvendig etter møter med Barack Obama.

Comey skal ha fortsatt å skrive notater etter samtaler med Trump.

Forklarte hvorfor FBI er uavhengig

I forklaringen som torsdag legges frem for senatet, står det blant annet at Trump spurte Comey om han ville fortsette som FBI-direktør under en middag der bare de to var tilstede.

– Jeg syntes det var merkelig, for jeg hadde tidligere gjort det klart at jeg ønsket å fortsette, skriver Comey.

Comey mener at dette var et forsøk fra presidenten på å få ham til å be om sin egen jobb, og å innlede et beskyttende forhold. Dette bekymret Comey.

– Jeg svarte at jeg ville fortsette i jobben ut perioden. Men jeg syntes at situasjonen var ubehagelig, og la derfor til at jeg ikke var «til å stole på» i politisk forstand, men at jeg alltid vil fortelle sannheten, skriver Comey.

Den tidligere FBI-direktøren skriver videre at han prøvde å forklare hvorfor det er viktig at FBI er uavhengig, og at det er et klart skille til Det hvite hus.

– Hvis grensene blir uklare vil problemene bli verre, for det undergraver folks tillit til institusjonene og hvordan de arbeider, skriver Comey.

SISTE NYTT

Siste nytt