Reuters: Golfland kan sende avanserte våpen til syriske opprørere

Borgerkrigen i Syria ble ikke nevnt i nattens debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump, men anonyme amerikanske kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at Golfland kan sende luftvernsvåpen til opprørssiden.

SYRIA-CONFLICT

Noen MANPADS er i bruk på opprørssiden, men ikke mange. Dette bildet er fra landsbygda utenfor Homs.

Foto: MAHMOUD TAHA / Afp

– Opposisjonen har rett til å forsvare seg og vil ikke bli overlatt forsvarsløse overfor denne bombingen, sier en anonym tjenestemann fra det amerikanske utenriksdepartementet til Reuters.

Det kan ha være et personlig mening eller forsøk på å presse eget system, men også en bevisst lekkasje og advarsel til Russland og syriske myndigheter som nå bomber så å si risikofritt de opposisjonskontrollerte områder.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA

Den pågående bombingen av Aleppo er den verste siden krigen startet for over fem år siden.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Avanserte våpen

USA har så langt holdt de skulderholdte bakke-til-luftvåpnene, MANPADS, unna opposisjonen, blant annet i frykt for hvor de kunne ende i den syriske borgerkrigen, for eksempel på IS` hender eller andre jihadistgrupper. Spørsmålet er om amerikanerne klarer å sørge for at deres allierte fortsetter den samme politikken nå som Aleppo bombes som aldri før.

Kilder i byen sier nesten 300 sivile ble drept bare denne helgen. Det er stor frustrasjon med USA blant Syrias opposisjon og deres meget godt bevæpnede allierte i Den arabiske golfen.

Stor risiko

Mange av dem tenker tilbake til Afghanistan-krigen på 1980-tallet da Sovjetunionen ble slått tilbake med slike våpen.

– Så langt har vi klart å overbevise dem om at risikoen er mye høyere nå enn da. Russlands leder er nå fast bestemt på å gjenoppbygge russiske makt, sier en annen anonym kilde. USAs politikk har vært at de søker en forhandlingsløsning på krigen. Fra offisielt hold sies det at ikke er aktuelt å sende mer våpen.

Syria ikke nevnt i presidentdebatten

– Det vil bare bli en eskalering av en allerede grusom krig, sier Marc Toner, talsmann USAs utenriksdepartement.

Donald Trump og Hillary Clinton møttes i den første debatten før presidentvalget i USA

Syria ble ikke nevnt med ett ord i nattens presidentdebatt i USA

Foto: David Goldman / Ap

Det er knyttet stor spenning til om en ny president vil endre USAs Syria-politikk. Men nattens første debatt mellom Hillary Clinton og Donald Trump ga ingen svar. Vår tids største krig og verste humanitære katastrofe ble ikke nevnt med ett ord.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt