Reuters: Duterte forfalsker statistikk i kampen mot narkotika

Filippinenes president Rodrigo Duterte har vist til flere tall for å legitimere den brutale kampen mot narkomane og langere, som har kostet over 2000 mennesker livet. Men statistikken Duterte legger frem, er feil eller i beste fall overdrevet, ifølge Reuters.

Sikkerhetsstyrker deltar i en aksjon mot narkotika i Manila
Foto: © Damir Sagolj / Reuters / Reuters

Rodrigo Duterte vant presidentvalget før sommeren etter å ha lovet å utrydde narkotika og kriminalitet på Filippinene.

I valgkampen skrøt han av at det skulle flyte så mange lik av kriminelle i Manila-bukten at fiskene blir fete.

Siden han startet sin blodige narkotika-kamp, har Duterte gjentatte ganger sagt at han vil ta livet av narkomane. I forrige måned sammenlignet han sin egen politikk med Hitlers jødeforfølgelse.

– Hitler massakrerte tre millioner jøder. Det er tre millioner narkomane i dette landet. Jeg vil gladelig drepe dem, sa presidenten.

Ifølge filippinsk politi har 2300 mennesker blitt drept etter at Duterte startet sin kamp.

Narkotikabrukere som deltar på et rehabiliteringsprogram på Filippinene, spyles med vannslange

REHABILITERES: Narkotikabrukere som deltar på et rehabiliteringsprogram på Filippinene, spyles med en vannslange som en del av programmet.

Foto: © Erik de Castro / Reuters / Reuters

Halvparten så mange narkotikabrukere som Duterte hevder

I en av sine første taler som president begrunnet Duterte den brutale politikken med at det var 3,7 millioner narkotikaavhengige på Filippinene.

– Antallet er sjokkerende og skremmende. Jeg må slakte disse idiotene, fordi de ødelegger landet mitt, sa Duterte.

Narkotikabrukere som skal rehabiliteres på Filippinene, sitter på stoler med lapper med "overgivne"

LØFTE: Narkotikabrukere som har overgitt seg til politiet og skal rehabiliteres, må avgi løfte om at de ikke skal bruke eller selge metamfetamin igjen.

Foto: © Erik de Castro / Reuters / Reuters

Reuters har gått Dutertes tallgrunnlag etter i sømmene. Ifølge tall fra filippinske «Office of the President Dangerous Drugs Board» (DDB), et forskningssenter på narkotika, er det langt færre enn Duterte hevder – 1,8 millioner filippinene – som har brukt narkotika.

En tredel av dem har tatt narkotika én gang de siste 13 månedene, og de fleste skal ha brukt marijuana. 860.000 personer, under halvparten av de 1,8 millionene, har ifølge DDB brukt såkalt crystal meth, en variant av metamfetamin, skriver Reuters.

– Ikke så farlig å overdrive

– Det er ikke så farlig om presidenten overdriver antallet narkotikabrukere, så lenge det gjør at folk blir oppmerksomme på problemet, sier Wilkins Villanueva, som leder Philippine Drug Enforcement Agency.

Reuters skriver at statistikk som brukes om antallet narkotikabrukere, antallet som skal rehabiliteres, former for narkotika som brukes, og forekomsten av narkotikarelatert kriminalitet er overdrevet, mangelfull eller ikke-eksisterende.

Ifølge Reuters kan ikke filippinske myndigheter belegge påstanden om at 75 prosent av den alvorlige kriminaliteten på Filippinene er narkotikarelatert.

Armen til en død jente ligger ved siden av en Barbie-dukke på Filippinene

DREPT: En 17 år gammel jente ligger ved siden av en Barbie-dukke etter at hun og vennen ble drept av ukjente gjerningsmenn. Ved siden av den døde kroppen til jentas venn, lå en lapp med påskriften «Du er en langer, du er et dyr».

Foto: DAMIR SAGOLJ / Reuters

Drepte politimenn

Duterte har sagt at i gjennomsnitt to politimenn blir drept hver dag i kampen for å bli kvitt den ulovlige narkotikabruken.

Men heller ikke det får Reuters til å stemme. Ifølge nyhetsbyrået har totalt 13 politimenn mistet livet i løpet av en perioden fra 1. juli til 12. oktober, et snitt på én hver åttende dag.

Kilder sier til Reuters at Dutertes tallbruk legger press på politiet til å gjennomføre den blodige aksjonen på feilaktig grunnlag.

– Hver gang presidenten sier noe, gir det retningslinjer. Vi er nødt til å levere, sier en tjenestemann.

SISTE NYTT

Siste nytt