Rettssaken mot Milutinovic i gang

Serbias tidligere president Milan Milutinovic viste ingen følelser da tiltalen mot ham ble lest opp i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i dag.

 

Milan Milutinovic
Foto: Scanpix/AP

63 år gamle Milutinovic satt på tiltalebenken sammen med fem andre serbiske ledere da rettssaken mot dem begynte i Haag i dag. De seks er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Kosovo i 1999.

I 1999 var Kosovo på avisforsidene, og fjernsynsbilder viste sammenstøt og hundretusener av kosovoalbanere på flukt. Vi skal forklare hvorfor, sa aktor Thomas Hannis ved åpningen av rettssaken.

Organisert kriminell virksomhet

Bevisene i denne saken vil vise at de seks tiltalte deltok sammen med Slobodan Milosevic og andre serbiske politikere og militære i organisert kriminell virksomhet, sa Hannis.

Ifølge tiltalen er de seks ansvarlige for tvangsdeportasjonen av 800.000 sivile kosovoalbanere. Videre anklages de for drap på flere hundre kosovoalbanere, blant dem kvinner og barn, for seksuelle overgrep utført av serbiske soldater og for ødeleggelsen av kosovoalbanske hellige steder. Serbiske og jugoslaviske styrker brente og ødela landsbyer slik at de fordrevne ikke hadde noe å komme tilbake til, sa aktor Thomas Hannis.

Ifølge aktoratet hadde Milutinovic og de andre tiltalte, i likhet med tidligere president Slobodan Milosevic, som mål å forrykke den etniske balansen i Kosovo ved å fordrive hundretusener av kosovoalbanere.

- Betydelig kontroll

Milutinovic har erklært seg ikke skyldig i alle tiltalepunktene om forbrytelser mot menneskeheten og ett av punktene om krigsforbrytelser. Den tidligere presidenten sier han hadde liten reell makt.

Men aktoratet mener at Milutinovic, som overtok som Serbias president etter Milosevic i 1997, hadde formell kontroll over de serbiske styrkene som drepte hundrevis av etniske albanere. Hans framstående posisjon sammen med hans nære forhold til Milosevic ga ham betydelig kontroll over hæren og andre organer, både de jure og de facto, sa Hannis.

Medtiltalte

Milutinovics medtiltalte er Jugoslavias tidligere visestatsminister Nikola Sainovic, tidligere forsvarsminister Dragoljub Ojdanic, sikkerhetssjef Sreten Lukic og militærsjefene Nebojsa Pavkovic og Vladimir Lazarevic. Tidligere sikkerhetssjef Vlastimir Dordevic er også tiltalt i saken, men er fortsatt på frifot. Milosevic døde brått 11. mars, og rettssaken mot ham ble avsluttet uten at det ble avsagt noen dom. Saken var den første som behandlet påståtte serbiske grusomheter begått under krigen i Kosovo.

(NTB)

 

SISTE NYTT

Siste nytt