NRK Meny
Normal

Politimann i retten: – Jeg trodde han var en av oss

Politimannen som arresterte 25-åringen som er siktet for kinomassakren under Batman-premieren i USA, trodde først James Holmes var en av dem.

Høring etter kinommassakren i USA

STOR OPPMERKSOMHET: Mandag legger aktoratet fram sine bevis mot mannen som er siktet forå ha drept 12 under kinomassakren under Batman-premieren i USA. Høringa avgjør om det blir en straffesak i retten.

Foto: MARK LEFFINGWELL / Reuters

James Holms

James Holmes (25) mentale helse blir et vesentlig tema i høringa.

Foto: HO / Afp

Mandag legger aktoratet fram sine bevis mot mannen som er siktet for kinomassakren under Batman-premieren i USA 20. juli i fjor.

Den offentlige, forberedende høringa mot James Holmes (25) avgjør om saken kommer opp for domstolen som straffesak.

Han er tiltalt for å ha drept 12 personer i byen Aurora under kinopremieren på den siste Batman-filmen. I tillegg til de 12 drepte, ble 58 skadet.

Detaljer og fakta i saken har lenge vært holdt tilbake fra presse og publikum etter at domstolen forbød etterforskere og advokater å snakke om saken offentlig.

«Uvanlig avslappet»

Ifølge etterforskere hadde 25-åringen på seg en slags skuddsikker drakt og en gassmaske da han kastet tåregass inn i kinosalen og løsnet skudd mot publikum.

Et av vitnene som var innkalt mandag, forklarte i retten at han først trodde Holmes var en del av politistyrken deres fordi han hadde på seg den skuddsikre drakta.

Da 25-åringen ikke løp mot åstedet, slik alle de andre polititjenestemennene gjorde, forstod den ekte politimannen at han hadde tatt feil.

Han arresterte Holmes rett etterpå.

I retten beskrev politiet den siktede som« uvanlig avslappet» etter blodbadet, men også tidvis nervøs og rastløs. Vitnet fortalte at 25-åringen frivillig oppga at leiligheten hans var rigget med eksplosiver.

Strøyk på eksamen – drepte seks uker etterpå

25-åringen var en doktorgradsstudent ved universitetet i Colorado, men sluttet etter at han strøyk på en avsluttende eksamen, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Seks uker senere skjøt og drepte han uskyldige mennesker.

Etterforskerne mener Holmes gikk inn i kinosalen med kjøpt billett, men at han deretter snek seg ut en dør for å hente våpen i bilen utenfor.

Ifølge politiet skal han ha hatt bøttevis med våpen, ammunisjon og sprengstoff.

Han ble pågrepet av politiet utenfor kinosalen kort tid etter massakren.

Etterlatte og familiemedlemmer etter kinomassakren i USA

Familiemedlemmer av de drepte og skadde møtte opp for å høre bevisene mot mannen som drepte deres kjære.

Foto: MARK LEFFINGWELL / Reuters

Holmes mentale helse blir viktig tema

Juridiske eksperter sier bevisene mot 25-åringen er så overveldende at det kan hende han inngår en avtale med påtalemyndigheten om å forkorte rettssaken.

Dermed kan ofre og etterlatte bli spart for en vond og lang rettssak og myndighetene penger. Til gjengjeld kan Holmes «slippe unna med» livsvarig fengsel, framfor dødsstraff.

Det er ventet at 25-åringens mentale helse kan bli et viktig tema under den forberedende høringa.

Ifølge hans forsvarere er han mentalt ustabil. Ett av bevisene som skal legges fram er at Holmes forsøkte å ringe en psykiater 9 minutter før han begynte å drepe.

De kommer også til å føre minst to vitner som skal fortelle om hans mentale helse, dette på tross av at påtalemyndigheten forsøkte å stanse disse fra å vitne i retten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt