Hopp til innhold

– Russland tilbød Trump hjelp alt i 2015

Amerikansk påtalemyndighet mener de har bevis for at Russland tilbød Trumps valgkampteam politisk samarbeid alt i 2015. Nå tar også den tidligere FBI-sjefen bladet fra munnen og kritiserer presidentens løgner.

Donald Trump snakker til media foran Dte hvite hus

AVVISER: Det er ikke noe nytt i de seneste rettsdokumentene som rammer Donald Trump, sier presidentens talskvinne. Her snakker presidenten med reportere i hagen utenfor Det hvite hus.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Det kommer stadig nye, avslørende detaljer fram om kontakten mellom Trumps valgkampteam og russerne, etter som FBIs nitide etterforskning rulles opp.

I rettsdokumenter som ble oversendt til retten fredag, står det at presidentens tidligere advokat Michael Cohen har gitt FBI «relevant» og «betydelig» informasjon i forbindelse med granskningen av mulige bånd mellom Russland og Trumps valgkampteam.

Cohen har hatt sju møter med etterforskerne. En sentral opplysning handler om en hendelse høsten 2015 da Cohen snakket med en «betrodd person» i Russland som tilbød Trumps folk «politisk synergi» og «synergi på regjeringsnivå».

Samme person skal også ha foreslått møter mellom Trump og Russlands president Vladimir Putin. Vedkommende mente at det ville hatt en «fenomenal» betydning «ikke bare politisk, men også forretningsmessig».

Krever betydelig straff

Av det 40 sider lange dokumentet går det fram at påtalemyndigheten ber om en fengselsstraff på mellom fire og fem år for Cohen.

Statsadvokat Robert Khuzami anklager Cohen for å være drevet av «personlig grådighet». I tillegg skal han flere ganger ha brukt sin innflytelse til å oppnå «bedragerske mål».

Cohen har erklært seg skyldig i banksvindel og brudd på loven om valgkampfinansiering da han utbetalte hysjpenger til to kvinner som hevder de hadde sex med Trump.

Khuzami trekker en direkte linje mellom Cohens ulovlige oppførsel og Trump.

Cohen har innrømmet å ha handlet «i samarbeid med og under ledelse av individ 1», skriver statsadvokaten med henvisning til Trump.

– Fortsatte å lyve

Også rettsdokumenter som omhandler Trumps tidligere valgkampstrateg Paul Manafort, ble oversendt det amerikanske rettsvesenet fredag.

Her er store deler strøket ut og unntatt offentlighet. Men et budskap kommer klart og tydelig kommer fram: Manafort har gjentatte ganger løyet for FBI og spesialetterforskerne

Dermed har han brutt tilståelsesavtalen. Manafort anklages for å ha løyet om fortsatt kontakt med regjeringen etter at han inngikk avtalen, samt om nedbetaling av gjeld. Han skal også ha løyet om sin kontakt med Konstantin Kilimnik, en forretningsmann som amerikanerne mener jobber for russisk etterretning.

69-årige Manafort risikerer nå langt strengere straff enn de 10 årene i fengsel som han i utgangspunktet var forespeilet.

Dramatisk uke

De nye opplysningene om Cohen og Manafort runder av en uke med nye avsløringer om mulige bånd mellom Russland og Trumps valgkampteam.

Tidligere denne uka uttalte spesialetterforsker Robert Mueller at Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, hadde gitt så mye informasjon til etterforskerne at han ikke burde sone noen fengselsstraff i det hele tatt.

I tillegg ble det fredag kjent at også Trumps stabssjef John Kelly hadde snakket med Mueller og hans team. Kelly forlater sin post ved årsskiftet.

– Ingenting nytt

Det hvite hus avviser på sin side at de nye opplysningene kan skade presidenten.

– Dokumentene som gjelder Cohen, forteller oss ingenting av substans som vi ikke visste fra før, sier talskvinne Sarah Huckabee Sanders.

Om papirene i saken mot Manafort, sier Sanders at de «sier overhodet ingenting om presidenten». Hun beskylder også mediene for «å prøve skape en historie som ikke finnes».

Trump selv svarer kryptisk på de nye opplysningene.

– Dette frikjenner presidenten fullstendig. Tusen takk! skriver han på Twitter.

Lørdag følger han opp med nok en Twitter-melding, der han med store bokstaver kritiserer kostnadene forbundet med etterforskningen og understreker at han mener rapporten frikjenner ham.

Comey: Vi etterforsket fire amerikanere

Tidligere FBI-sjef James Comey har også lettet på sløret denne helgen.

– Trump var ikke blant dem som fra starten var gjenstand for granskingen av mulig russisk valginnblanding, sier Comey.

James Comey etter å ha vitnet i Kongressen 7. des 2018

James Comey etter å ha vitnet i Kongressen fredag.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

I en lukket kongresshøring fredag fortalte Comey at Russlands-granskingen i utgangspunktet var rettet mot fire amerikanere.

– Det startet i juli 2016 med å se på fire amerikanere som hadde en viss forbindelse med Trump, og hvorvidt de var knyttet til russiske forsøk på påvirkning, sa Comey til justiskomiteen i Representantenes hus.

Han sa ikke hvem de fire var, men sa at Trump selv ikke var en av dem.

Unnvek noen spørsmål

Comey understreket at etterforskningen ikke ble utløst av en rapport bestilt av Demokratene, men at det kom igang som følge av Trump-rådgiver George Papadopoulos' kontakt med en mellommann under valgkampen. Dette er bekreftet av republikanere i Representantenes hus.

Den tidligere FBI-sjefens uttalelser kommer fram i et referat som er frigitt etter at han stilte i den lukkede høringen. Der forklarte han seg også om beslutningen om å anbefale at Hillary Clinton ikke skulle siktes for bruk av en privat e-postserver.

Russlands-granskingen er overtatt av Robert Mueller. Comey voktet seg for å svare konkret på spørsmål knyttet til den etterforskningen, og om Trumps oppsigelse av Comey i mai i fjor innebar å hindre en etterforskning.

– Institusjonene vil klare seg

Den tidligere FBI-toppen kom likevel med noen stikk til sin tidligere sjef.

– Vi er blitt vant til løgner og angrep på rettsvesenet fra presidenten, sa Comey.

Han er kritisk til Trumps utsagn om at det burde være ulovlig for personer som etterforskes å snu og samarbeide med etterforskerne.

– Det er sjokkerende at et sånt forslag kan komme fra en høytstående tjenestemann, fra selve presidenten. Det er en legitim og nødvendig del av hele rettssystemet i USA, sa Comey.

Samtidig er han overbevist om at FBI og landets øvrige institusjoner vil klare seg tross presidentens stadige utfall.

– Det vil være en kortvarige skade, noe som bekymrer meg veldig, men på lang sikt kan ingen politiker eller president påføre disse institusjonene varig skade.

SISTE NYTT

Siste nytt