NRK Meny
Normal

Retrett fra Bani Walid

Bilkolonner fra opprørsstyrken i Libya foretok en kaotisk tilbaketrekking fra Bani Walid ved solnedgang, etter timer med voldsomme kamper mot de Gaddafi-tro styrkene i byen.

LIBYA-Bani Walid

Opprørsstyrker kjører sitt pansrede kjøretøy inn mot ørkenbyen Bani Walid.

Foto: JOSEPH EID / Afp

– Vi har fått ordre om retrett. Vi er truffet av mange raketter. Vi kommer tilbake senere, sa en soldat til Reuters korrespondent utenfor byen.

Møtte stor motstand

Styrkene gikk til angrep på Bani Walid i morges, etter at dalen som leder fram til byen ifølge overgangsregjeringen var ryddet for Gaddafis styrker.

Men de møtte stor motstand inne i byen, og klarte ikke å invadere den nest siste av byene som styrkene til Gaddafi fortsatt holder.

SE OGSÅ: Libyske opprørere møter hard motstand

– Vi har behov for å reorganisere troppene og fylle ammunisjonslagrene. Vi venter på nye ordre om å gå inn igjen, sa en annen soldat som var på vei tilbake sammen med resten av troppene - mens tunge eksplosjoner fra Gaddafis raketter hørtes i bakgrunnen.

I tillegg er slaget om byen Sirte ennå ikke avgjort.

Uavklart i Sirte

Også i Gaddafis hjemby Sirte har det vært kamper i dag, og opprørsstyrkene har inntatt flyplassen i byen. Angrepet startet i går, og i dag tidlig fulgte de opp med stridsvogner i tillegg til de pansrede kjøretøyene.

LES OGSÅ: Harde kamper om Sirte

Hovedproblemet i går var snikskyttere som skjøt på soldatene fra hustak i byen. I dag svarte opprørsstyrkene blant annet med antiluftskyts og kraftige kanoner.

Situasjonen i byen er uklar, men de siste meldingene i kveld går ut på at styrkene til overgangsregjeringen har tatt avansert inn mot sentrum av Sirte. Men fortsatt skal det være deler av byen som ikke er angrepet.

– Gaddafi forberedt på en lang krig

Gaddafis talsmann Moussa Ibrahim ringte til en libysk TV--stasjon i dag og hevdet at krigen om Libya langt fra er over.

Gaddafi-tro soldater har påført opprørsstyrkene store tap i Bani Walid i dag, sier talsmannen i kveld. Mange er drept, og mange er såret, sier han.

– Vi har forberedt oss på en lang krig, med våpen og annet utstyr, sa han optimistisk, uten å opplyse hvor han ringte fra.

Får FN-plass

Fredag tok de libyske opprørerne et viktig steg i prosessen for å bli kvitt restene av Gaddafi-regimet: FNs hovedforsamling avgjorde at det libyske opprørsrådet NTC skal overta Libyas sete i FN.

I alt 114 land i hovedforsamlingen stemte fredag i favør av NTC.

Kun 17 land stemte mot forslaget, mens enkelte afrikanske land ba om en utsettelse av saken.

Letter sanksjoner

Samme dag vedtok FNs sikkerhetsråd å lette på sanksjonene mot Libya, som blant annet har rammet det viktige nasjonale oljeselskapet og sentralbanken.

Avgjørelsen i sikkerhetsrådet var enstemmig. Hensikten er å hjelpe de sentrale insitusjonene til å komme i gang igjen etter borgerkrigen i landet.

Sikkerhetsrådet oppretter også et oppdrag til Libya, som skal hjelpe landet på fote etter Gaddafi-regimet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt