Resultatløst møte med demonstrantene i Thailand

Møtet mellom demonstranter og statsminister i Thailand, Abhisit Vejjajiva, endte uten resultater.

Demonstranter i Thailand ser på tv-overført forhandlinger

Demonstranter i Thailand ser på de direkteoverførte forhandlingene med statsminister Abhisit Vejjajiva.

Foto: Apichart Weerawong / Scanpix/AP

Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva møtte for første gang lederne for demonstrasjonene som har preget Bangkok de siste ukene.

Kun ett krav

Flankert av to av sine seniorrådgivere møtte Abhisit representanter for demonstrantene, de såkalte «rødskjortene», på en utdanningsinstitusjon i Bangkok i dag.

Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva møtte demonstrantene.

Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva håndhilser på representanter for demonstrantene.

Foto: PAIROJ / Scanpix/AFP

Demonstrantene er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, og har krevd at den nåværende regjeringen går av.

– Vi har ett mål, det er oppløsning av regjeringen, sa Nattawut Saikua, en leder for de rødkledde demonstrantene før møtet.

Analytikere sa på forhånd at det var lite sannsynlig at statsministeren vill gå med på dette.

På stedet hvil

– Jeg har aldri sagt konsekvent nei til nyvalg, men vi må se på om en oppløsning av parlamentet kan være en løsning, sa Abhisit under forhandlingssamtalene, tydelig ukomfortabel.

– Vi står begge på stedet hvil i prosessen. Hvis du har tro på at du vil vinne i et nyvalg, bør du overlate til folket å avgjøre det, sa Jatuporn Prompan, leder for demonstrantene til Abhisit.

Tusener av demonstranter samlet seg utenfor regjeringsbygningen i Bangkok for å se en direkteoverføring av samtalene på storskjerm.

Første møte

– Myndighetenes ståsted er at vi vil begrense konflikten. Vi kom med et forslag om samtaler og demonstrantene aksepterte det. Det er et godt tegn, det er en god start, sa en talsmann for statsministeren før møtet.

Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra

Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Foto: Scanpix/Reuters

Demonstrasjonene har nå pågått siden 12. mars, men Abhisit har foreløpig motsatt seg rødskjortenes krav om å skrive ut nyvalg.

Eskalerte

Natt til i dag eskalerte demonstrasjonene i en voldelig retning, da to granater ble avfyrt mot militærbasen i Bangkok hvor statsministeren har satt opp et midlertidig kontor.

Minst fire soldater skal ha blitt såret i angrepet, og thailandske medier melder om flere granatangrep i landets hovedstad i løpet av natten. Det statlige TV-selskapet NBTs lokaler ble angrepet, og også Channel 5 som eies av det thailandske militæret ble angrepet.

Se video: «Rødskjortenes» blodige prostet mot styresmaktene:

Video nsps_upload_2010_3_16_7_49_22_794.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SISTE NYTT

Siste nytt