Hopp til innhold

Trump: – La Putin bombe IS

– Hvis Putin vil dra og bombe skiten ut av IS, er jeg hundre prosent for. Jeg forstår ikke hvordan noen kan være mot det, sa Donald Trump under nattens fjernsynsdebatt mellom de republikanske presidentkandidatene.

Donald Trump

Donald Trump lurte på hvilke moderate syrere USA skulle samarbeide med. – Ingen har sett noe til dem, sa han.

Foto: Joshua LOTT / Afp

Trump spurte også retorisk hvem de moderate syrerne USA skulle samarbeide med er, "ingen har sett noe til dem".

Carly Fiorina

Carly Fiorina

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

– Jeg har truffet Putin, og jeg mener det er galt å snakke med ham nå, sa den eneste kvinnelige kandidaten, Carly Fiorina.

Både hun og Jeb Bush mener det bør innføres flyforbudssone i Syria.

– Skal vi begynne å skyte ned russiske fly da, repliserte Rand Paul, som mener USA bør bruke mindre penger på militære operasjoner i utlandet.

Bush mot Trumps mur

– Bare spør Israel, en mur kan være effektivt, sa Donald Trump og gjentok at han vil bygge en mur mot innvandring fra Mexcio.

– Vi må sende folk tilbake. USA er en rettsstat, sa Trump.

– Det er umulig å sende 12 millioner ulovlige innvandrere tilbake, repliserte Jeb Bush, som selv er gift med en mexicansk kvinne. 500.000 i måneden er bare ikke mulig, og det er ikke i samsvar med amerikanske verdier, la han til.

Ted Cruz på offensiven

Det fikk senator Ted Cruz til å slå på stortromma.

– Hvis en gruppe advokater og journalister krysset Rio Grande og tok jobbene fra amerikanske kolleger, da ville reaksjonene vært annerledes. Alle stater er opptatt av å sikre sine grenser. Vi må gjøre det nå, noe annet er å overlate våre arbeidere til seg selv, sa Cruz.

Den gamle hærføreren for Tea Party bevegelsen i Kongressen konkurrerer med både Trump og Ben Carson om evangeliske kristne og sterkt konservative velgere.

Flat skatt og bort med skattedirektoratet

Ben Carson

Ben Carson

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Ben Carson har i tidligere debatter tatt til orde for å innføre "tiende" etter bibelsk mønster, det vil si en flat skatt på 10 til 15 prosent. For øvrig er den tidligere nevrokirurgens økonomiske politikk svært diffus.

Cruz vil også ha en flat inntektsskatt på 10 prosent, mens han foreslår en flat skatt på 16 prosent for bedrifter og private foretak. Barnefamilier med en samlet inntekt under 36.000 dollar (ca. 300.000 kroner) skal slippe å betale skatt. Cruz vil dessuten avskaffe det føderale skattedirektoratet, energidepartementet og handelsdepartementet.

Nei til høyere minimumslønn

Tre av kandidatene ble spurt om de øke den nasjonale minimumslønna, som i dag er 7,25 dollar timen (58 kroner). Demokratenes ledende kandidat, Hillary Clinton, sa nylig at hun mener den bør økes til 12 dollar.

Verken Trump eller Rubio mener det er en god ide. Carson svarte med en lang utredning om sin egen vanskelige oppvekst, og viste til at høyere minimumslønn vil hindre mange unge i å komme inn på arbeidsmarkedet.

SISTE NYTT

Siste nytt