Republikanerne erobret flertallet

WASHINGTON/OSLO (Nrk.no): Da Republikanerne vant senatsplassen i Iowa, var det klart: Republikanerne når sitt mål om å vinne flertallet Senatet, og kontrollerer dermed begge kamre i Kongressen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Grafikk - kongressvalget 2014» i nytt vindu

Republikanerne har hatt solid flertall i Representantenes hus de siste årene, med 234 mot 201 representanter, og flertallet har aldri vært truet i dette valget.

Kampen i natt sto om Senatet, som Demokratene har kontrollert med sine 53 av 100 plasser. De har også hatt støtte fra to uavhengige senatorer.

Slik fortsetter det ikke.

Plukket stat etter stat

Allerede da de første valglokalene stengte, kunne Republikanerne innkassere en viktig seier. Minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, beholdt plassen.

Idet valglokalene i Kentucky låste døren, kunne fjernsynskanalen NBC slå fast at McConnell kom til å vinne over sin demokratiske utfordrer, den 35 år gamle Alison Lundergan Grimes.

Hun utfordret den erfarne senatoren, som har sittet 30 år i Senatet.

Republikanerne plukket i de neste timene opp fire demokratiske senatsseter:
Arkansas, Vest-Virginia, Sør-Dakota og Montana, før det virkelige første smertefulle støtet kom rundt klokken 04.00 norsk tid.

Da var det «game over» for senator Mark Udall i Colorado. Republikaneren Cory Gardner slo ham etter en lang og dyr valgkamp.

Litt senere led den sittende senatoren i Nord-Carolina, Kay Hagan, samme skjebne etter en flere måneder lang og svært intens valgkamp mot Thom Tillis.

Hele 1,3 milliarder kroner er blitt brukt på valgkampen i bare denne ene delstaten.

Demokratene var nødt til å vinne i Nord-Carolina hvis de skulle ha håp om å bevare senatsflertallet, og det ble antatt at Hagan ville klare å hale i land seieren. Men det var altså Tillis som kunne juble til slutt.

Hagan har vært en nær støttespiller av president Barack Obama – og har fått lide av det hos velgerne. Valgdeltakelsen i delstaten har også vært høyere enn ventet, og dette kan skyldes at Republikanerne har klart å mobilisere motstandere av homofile ekteskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kay Hagan tapte kampen om senatsplassen

Kay Hagan, den sittende demokratiske senatoren i Nord-Carolina, hilser sine tilhengere etter tapet. Hun er en av mange demokrater som må takke for seg.

Foto: ALEX WONG / Afp

Kun en viktig seier

Demokratene har bare innkassert en virkelig seier i natt, i det som må betegnes som en elendig valgkveld for partiet.

I New Hampshire forsvarte senator Jeanne Shaeen sin utsatte plass. Men hennes motkandidat Scott Brown nekter så langt å godta resultatet.

I Virginia fikk demokraten Mark Warner et vanskeligere gjenvalg enn ventet, mens i Alaska kjemper Mark Begich på en utsatt plass. Valglokalene er fortsatt ikke stengt der.

I Louisiana ligger det an til omvalg fordi ingen av kandidatene har fått over 50 prosent av stemmene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Joni Ernst vant senatplass i Iowa

Joni Ernst har skapt latter og engasjement i valgkampen i landbruksstaten Iowa ved hjelp av griser.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

«Nye Sarah Palin»

I Iowa var spenningen knyttet til om den overraskende republikanske kandidaten Joni Ernst, som ble berømt etter at hun snakket om kastrering av griser i en valgkampvideo, ville klare å vinne setet til en demokratisk senator som ikke stilte til gjenvalg. Det gjorde hun.

– Det er langt fra Redding til Washington. Tusen takk til alle sammen. Vi skal til Washington D.C. – og vi skal få dem til å hyle, sa Joni Ernst i sin seierstale med henvisning til grisene.

Ernst kjempet både i Irak og i Den første golfkrigen, og beskrives som en ny og bedre utgave av Sarah Palin for Republikanerne.

I Kansas, som har vært en av «spenningsstatene», beholdt Republikanerne sin senatsplass. Der sto senator Pat Roberts i fare for å tape til den uavhengige kandidaten Greg Orman, men etter noen timers telling ble Roberts kårets til vinner.

Republikanerne beholdt også senatsplassen i sørstaten Georgia da demokraten Michelle Nunn, datter av den mangeårige senatoren Sam Nunn, tapte mot David Perdue etter en lang og omfattende valgkamp som det lenge så ut som Nunn ville vinne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mitch McConnell og kona Elaine Chao

Mitch McConnell og kona Elaine Chao jubler etter at den republikanske senatoren forsvarte plassen i Kentucky. Nå blir han etter alle solemerker ny leder av Senatet.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Lover å samarbeide med Obama

Mitch McConnell blir nå leder i Senatet.

– Dere skal bli hørt i Washington, sa McConnell da han sammen med kona Elaine Chao kom ut for å holde seierstalen sin klokken 02.30 i natt norsk tid.

– Jeg takker min kone for hjelpen. Hun var livredd for at jeg skulle bli sittende hjemme og jobbe med CV-en de neste årene, sa McConnell.

Lenge lå Grimes og McConnell jevnt på målingene, men den siste uka har McConnell dratt ifra.

Han har fått sterk støtte fra kullarbeiderne i Kentucky som har mistet jobbene sine etter at Obama-administrasjonen begynte å innføre en mer grønn politikk.

Seieren til McConnell var det første tegnet på at det kunne bli en god kveld for Republikanerne.

– Jeg lover å snu dette landet, å få oss inn på et riktig spor, sa 72 år gamle McConnell, som også lovet å samarbeide med Obama der det er mulig.

– Jeg håper presidenten gir meg sjansen til å vise at jeg kan samarbeide. Det er mye vi kan gjøre sammen for amerikanere, sa McConnell.

Republikanerne ligger også an til å øke sitt flertall i Representantenes hus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt