Selv om republikanerne har flertall både i Representantenes hus og Senatet, trenger de støtte fra mange demokrater for å kunne torpedere avtalen som ble kunngjort tirsdag.
I Representantenes hus vil rett nok republikanernes flertall være nok til å sikre en mistillitsresolusjon, men i Senatet trengs det i tillegg støtte fra minst seks demokrater for å sikre det nødvendige flertallet på 60.
- Les også:
Vil nedlegge veto
President Barack Obama gjorde det tirsdag klart at han om nødvendig vil bruke vetoretten mot kongressvedtak som hindrer gjennomføring av atomavtalen med Iran.
For å overkjøre et slikt veto fra presidenten trengs et enda større flertall i Kongressen, noe republikanerne har lite håp om å kunne å samle.
- Les også:
Demokratisk støtte
Ledende demokrater, med Nancy Pelosi i spissen, slutter helt og fullt opp om atomavtalen og hyller Obama for å halt den i land.
– Jeg vil berømme presidenten for den styrken han har vist gjennom disse historiske forhandlingene, sier Pelosi.
Republikanerne i Kongressen har ved flere anledninger forsøkt å påvirke Obama-administrasjonens forhandlingsposisjon ovenfor Iran, mens demokratene har sluttet opp om det som har vært USAs offisielle linje.
- Les også:
– Møter våre behov
Senator Dianne Feinstein, en veteran innen det demokratiske partiet som sitter i etterretningskomiteen i Senatet, mener avtalen som nå er inngått er god.
– Dette er en sterk avtale som møter våre nasjonale sikkerhetsbehov og jeg tror den vil tåle tidens tann, sier hun.
Ledende republikanere lover derimot kamp, blant dem partiets leder i Representantenes hus, John Boehner.
– I stedet for å stanse spredningen av atomvåpen i Midtøsten, kommer denne avtalen til å nøre opp under et atomkappløp verden over, sier han.
Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, Kinas utenriksminister Wang Yi, EUs utenrikssjef Federica Mogherini, USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov under møtet.
Foto: Leonar Foger / Reuters/NTB ScanpixTeoretisk rett
Obama undertegnet i mai et lovforslag fremmet av den republikanske senatoren Bob Corker, som gir Kongressen rett til å gjennomgå atomavtalen med Iran og i teorien også til å sette ned foten for hele avtalen ved å frata presidenten muligheten til å stanse eventuelle nye Iran-sanksjoner vedtatt av Kongressen.
Fjerning av sanksjonene er en sentral del av atomavtalen med Iran, som på sin side må bremse sitt atomprogram og åpner for økt innsyn.
- Les også:
To tredelers flertall
Den såkalte Iran Review Act gir de folkevalgte 60 dager til å ta stilling til avtalen som nå er forhandlet fram, mens Obama får ytterligere 22 dager på seg til å nedlegge veto mot en resolusjon som eventuelt sier nei til avtalen.
Kongressen kan overprøve et slikt veto, men det forutsetter to tredels flertall både i Representantenes hus og Senatet.
13 demokrater må i så fall stemme sammen med republikanerne i Senatet, mens 43 må gjøre det i Representantenes hus, noe som neppe kommer til å skje.