Hopp til innhold
Analyse

Svært omstridt, men vanskelig å stoppe

WASHINGTON (NRK): Republikanere i senatet kaller Iran-avtalen en katastrofe og en krigserklæring mot Israel. Men det vil bli svært vanskelig for dem å stoppe den.

John Kerry

OMSTRIDT AVTALE: USAs utenriksminister, demokraten John Kerry, har vært med på forhandlingene. Republikanerne er lite glade for avtalen med Iran.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Kraftsalvene haglet på frokost-TV-programmene her i USA tirsdag morgen. Det var til å sette kaffen i halsen av.

Lindsay Graham

Lindsay Graham kaller avtalen en mareritt.

Foto: DARREN MCCOLLESTER / Afp

– Denne avtalen vil bli et mareritt for regionen, for vår sikkerhet og etter hvert for hele verden, sa den erfarne utenrikspolitikeren Senator Lindsay Graham.

Mange i partiet er enige med ham, og i september skal senatet holde en avstemning for å godkjenne avtalen med Iran.

Men det er svært lite sannsynlig at de vil klare å stanse den.

Ingen traktat

President Obama kan legge ned veto mot et vedtak i senatet, og bare dersom 60 av 100 senatorer stemmer mot avtalen, vil den bli stanset.

Da må seks demokrater stemme i mot.

Ledende stemmer i partiet som senator Amy Kloubuchar i utenrikskomiteen har sagt hun og flere demokratiske senatorer vil lese avtalen før de bestemmer hva de vil stemme.

Men trolig vil alle demokratene stemme for. For Obama-administrasjonen handlet maraton-forhandlingene i Wien om å få til en avtale god nok for en partiets egne senatorer.

Enorm PR-kampanje

Benjamin Neatnyahu i Kongressen

Som en del av kampanjen mot avtalen med Iran ble Israels president Benjamin Netanyahu invitert til Kongressen i mars.

Foto: Andrew Harnik / Ap

I flere år har frykten mot avtalen bygget seg opp blant dem som fortsatt mener Iran er USAs verste fiende.

Kampanjen mot avtalen har vært intens, og den toppet seg i mars da Israels Statsminster Benjamin Nethanyahu holdt en flammende tale mot den til en samlet kongress i Washington.

Han var invitert av kongressleder John Boehner og ikke av President Obama, og PR-stuntet skapte et voldsomt oppstyr.

Kan bli andre boller i 2017

Avtalen er en stor seier for president Obama og en slags krone på verket for hans utenrikspolitiske ettermæle. Det omfatter allerede tilbaketrekking fra to kriger og normalisering av forholdet til Cuba.

Men det er USAs neste president som vil bli ansvarlig for å sette avtalen med Iran ut i livet. Skulle vedkommende bli en republikaner, lever den farlig.

Det er bare en politisk avtale Iran og de andre landene har skrevet under på. Derfor har en amerikansk president myndighet til å rive den i småbiter.

De fleste av republikanerne som kjemper om nomniasjonen sier de vil gjøre nettopp det.

– Jeg vil skrote denne dårlige avtalen på dag én og gjeninnføre lammende sanksjoner mot Iran, sa guvernør Scott Walker da han i går lanserte sitt presidentkandidatur.

Også Marco Rubio sier han vil kaste avtalen, mens Jeb Bush har sagt han frykter at avtalen vil føre til svært farlig opprustning i Midtøsten.

Risikosport

Det vil imidlertid være risikabel for USAs neste president å ødelegge avtalen. Å gjeninnføre sanksjonene mot Iran krever samarbeid med EU, og en amerikansk president risikerer å skade forholdet til sine samarbeidspartnere.

Hillary Clinton

Blir Hillary Clinton president, blir det tøff tone overfor Iran.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Og hva vil oljeselskaper og andre økonomiske interesser si?

Skulle Hillary Clinton bli USAS neste president, vil hun trolig holde en tøff tone overfor Iran. Hun var i utgangspunktet langt mer skeptisk til direkte samtaler med landet enn Obama.

Clinton har sagt veldig klart at hun vil stå last og brast med Israel om hun blir president, men hun har også investert i Iran-forhandlingene som pågikk også da hun var utenriksminister.

Hun vil derfor iverksette avtalen dersom hun skulle flytte inn i Det hvite hus.

SISTE NYTT

Siste nytt