Hopp til innhold

Republikanere lover fredelig maktovertakelse

Republikanere forsikrer at det blir en ordnet maktoverdragelse etter presidentvalget i USA, etter at president Donald Trump nok en gang har sådd tvil om saken.

Mitch McConnell, den republikanske lederen av Senatet.

Den fremste republikaneren i Kongressen, Mitch McConnell, går imot president Donald Trump og forsikrer at et eventuelt skifte mellom en påtroppende og avtroppende president vil skje i ordnede former.

Foto: Drew Angerer / AFP

– Vinneren av valget den 3. november vil bli innsatt den 20. januar. Det vil bli en ordnet overgang, slik det har vært hvert fjerde år siden 1792, skriver Mitch McConnell på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Den republikanske lederen for Senatet måtte kommentere saken etter at Trump hadde vært ute dagen før.

– Vi får se hva som skjer, sa president Donald Trump da han på en pressekonferanse fikk spørsmål om han kunne love en fredelig maktoverdragelse etter valget.

Trump gjentok også påstanden om at stemmegivning via posten legger til rette for valgfusk, noe forskere ikke finner bevis for.

– Dere vet at jeg har klaget mye på stemmesedlene, og de er en katastrofe. Bli kvitt dem, og det vil ikke bli noen overtakelse, ærlig talt. Det vil bli en fortsettelse. Stemmesedlene er ute av kontroll, sa Trump.

Han la til at han tror valget kommer til å bli avgjort av dommerne i amerikansk høyesterett.

Presidenten har også tidligere nektet å svare på om han kommer til å godta valgresultatet, og hevdet at Joe Biden bare kan vinne som følge av valgjuks.

– En fortsettelse

I tillegg til Mitch McConnell forsikrer flere andre ledende republikanere at valgresultatet vil bli respektert, selv om de fleste unngår en klar fordømmelse av presidenten.

John Thune, partiets nummer to i Senatet etter Mitch Connell, sier til CNN at han og andre republikanere vil gå imot Trump hvis han forsøker seg på en tilrivelse av presidentmakten som er grunnlovsstridig.

– Hvis Republikanerne taper, vil vi akseptere resultatet, uttaler senator Lindsey Graham til TV-kanalen Fox News. Han leder Senatets justiskomité.

– Presidenten sier rare ting. Vi har alltid hatt en ordnet overdragelse av makt. Det vil ikke endre seg, sa Nebraska-senator Ben Sasse, som tidligere har stilt seg kritisk til Trumps uttalelser.

Republikanernes leder i Representantenes hus slutter seg også til.

– La meg være helt klar: Det vil foregå ordnet – uten tvil, sa Kevin McCarthy og la til at han ikke bekymrer seg over uttalelsene til presidenten.

Liz Cheney, som er datter av tidligere visepresident Dick Cheney og del av det republikanske lederskapet i Representantenes hus, minner om at prinsippet om en fredelig maktoverdragelse er nedfelt i USAs grunnlov.

Mitt Romney, som ikke har lagt skjul på sin kritikk av Trump, går også mot presidentens utsagn. Romney var presidentkandidat i 2012, men tapte for sittende president Barack Obama.

På Twitter antyder Romney at USA vil bli som Hviterussland hvis ikke regjeringsskifter kan gjennomføres på fredelig vis etter valg.

Laster Twitter-innhold

Vil ikke tillate at Amerika får en diktator

Demokraten Chuck Schumer, som er mindretallsleder i Senatet, reagerer sterkt på Trumps uttalelser og minner presidenten om at han ikke er diktator.

– President Trump, du er ingen diktator, og Amerika vil ikke tillate at du blir en, sier han.

Nancy Pelosi, den demokratiske lederen for Representantenes hus, påpeker at USA er et demokrati og forskjellig fra autoritære land, hvis ledere Trump har vist beundring for.

Senatorene Chuck Schumer og Bernie Sanders sammen utenfor amerikansk høyesterett hvor de hedret den avdøde høyesterettsdommeren Ruth Ginsburg.

Senatorene Chuck Schumer og Bernie Sanders sammen utenfor amerikansk høyesterett hvor de hedret den avdøde høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg.

Foto: Alex Brandon / AFP

Valg mellom demokratiet og Trump

Den uavhengige senatoren Bernie Sanders, som både i år og for fire år siden kjempet om å bli Demokratenes presidentkandidat, mener man må ta på alvor det Trump sier.

Ifølge Sanders vil Trump gjøre det han kan for å unngå å gi fra seg makten, selv om det betyr å undergrave det amerikanske demokratiet.

Sanders mener Trump forsøker å plante et inntrykk av kaos, forvirring og konspirasjonsteorier fordi han ligger bak hovedkonkurrenten Joe Biden på meningsmålingene. Dermed kan Trump så tvil om gjennomføringen av valget hvis resultatet ikke går hans vei.

– Dette valget blir et valg mellom Donald Trump og demokrati, og demokratiet må vinne, sa Sanders i en tale i hovedstaden Washington, D.C. ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sanders mener den beste måten å sikre at demokratiets spilleregler følges, er at det blir et valgskred for tidligere visepresident Biden slik at det ikke vil være noen tvil om valgresultatet.

Sanders ber delstatene om å telle opp alle poststemmer før selve valgdagen og er blant dem som mener at en uavhengig valgkommisjon må overvåke valget.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden

Tidligere visepresident Joe Biden, som blir Trumps hovedmotstander ved valget, har ikke i detalj kommentert presidentens uttalelser om maktoverdragelse.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Joe Biden selv mener Trump stadig sier irrasjonelle ting som det er vanskelig å gi noen respons på.

Trump ligger for tiden bak Biden på nasjonale meningsmålinger, mens tallene er jevnere i flere vippestater.

Gjennomsnitt meningsmålinger

Oppdatert 3.11.2020
  • Biden

    51,8 %
  • Trump

    43,4 %

Ingen mening

4,8 %Kilde: fivethirtyeight

SISTE NYTT

Siste nytt