Meningsmåling: Putin-vennligheten blant republikanere i USA har eksplodert

Putin er mer enn dobbelt så populær som Obama hos folk som hører til på den amerikanske høyresiden.

Russian President Vladimir Putin gestures as he speaks during a joint news conference with Japanese Prime Minister Shinzo Abe in Tokyo, Japan

Vladimir Putin er på besøk i Japan denne uken. Og han blir stadig mer populær på den amerikanske høyresiden.

Foto: Pool / Reuters

En meningsmåling som Economist og YouGov står bak, og som Politico forteller om, viser at i juli 2014 var det 10 prosent av de spurte republikanerne som sa de hadde et positivt syn på Putin.

Drøye to år senere, september 2016, hadde det tallet steget til 24 prosent. Og ytterligere tre måneder har det steget til hele 37 prosent. Utvalget republikanere er på 322 personer, men økningen er likevel så stor at den er statistisk signifikant.

Altså svarer mer enn hver tredje amerikaner som selv regner seg som en republikaner, at de har et positivt syn på Russlands president Vladimir Putin.

Putin er også mye mer populær enn Obama blant de velgerne på den amerikanske høyresiden. Bare 17 prosent av de spurte svarer at de har et positivt syn på den avtroppende presidenten, Barack Obama.

Men Putin trenge ikke juble altfor mye for tidlig. Det er fortsatt flere republikanere som har et negativt syn på ham, enn som har et positivt syn på ham. Blant demokratene er det langt færre – bare 12 prosent som har et positivt syn på ham. Hos amerikanere som er uavhengige er tallet 20 prosent.

Dette kommer samtidig som anklager mot Russland for å ha blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget hvor Donald J. Trump vant. Obama lovet i dag svar på de angivelige russiske hackerangrepene.

Trump har selv mer eller mindre avfeid at det skal være noen bevis for at russerne har hjulpet ham til å bli USAs neste president

Les også:

SISTE NYTT

Siste nytt