Ønsker seg sin egen Obama

«Et stort gjesp.» «Tamme og uten evne til å inspirere.» Amerikanske kommentatorer er nådeløse i sin dom over republikanere som har kastet seg inn i kampen om å bli partiets presidentkandidat neste år.

Mitt Romney

Tidligere guvernør Mitt Romney er foreløpig favoritt til å bli republikansk presidentkandidat, men har problemer med å nå 20-tallet på meningsmålingene.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Wenke Eriksen, kommentar
Foto: NRK

Og potensielle republikanske velgere er enige, skal vi tro meningsmålingene.

«Tam og uinspirert» er ikke akkurat det som skal til for å ta tilbake Det hvite hus.

Trenger en Obama

Republikanerne er på jakt etter sin egen Obama - eller en ny Ronald Reagan, om du vil. En kandidat som begeistrer nye velgergrupper i kraft av å representere noe nytt - og som samtidig får partiets kjernevelgere opp av sofaen og ut til valglokalene 6. november 2012.

Guvernør i Minnesota Tim Pawlenty

Tim Pawlenty er så kjedelig at velgerne har problemer med å huske navnet hans.

Foto: Evan Vucci / AP
Sarah Palin

Å velge Sarah Palin som kandidat, vil være det samme som å garantere Barack Obama gjenvalg.

Foto: Mike Ullery / Scanpix/AP
Newt Gingrich

Newt Gingrich har brukt opp tabbekvoten og har diskvalifisert seg selv.

Foto: Jeff Swinger/The Cincinnati Enquirer / Scanpix/AP

Tenk tilbake på forrige runde i 2008 og hvordan primærvalgkampen mellom Barack Obama og Hillary Clinton mobiliserte demokratene.

Hos republikanerne ble det ikke noe fart før deres «grand old man» John McCain valgte den til da ukjente Sarah Palin som sin visepresidentkandidat.

Denne gangen vet de at det ikke er ansiennitet de skal satse på.

Og hadde ikke partiveteranen og «comeback kid» Newt Gingrich allerede diskvalifisert sitt kandidatur med kraftige innhogg i tabbekvoten i det siste, så hadde nok noen hvisket ham det i øret.

Foreløpig er det tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney som bærer den gule ledertrøya i feltet av republikanske presidentkandidater. Men at heller ikke han vipper over 20 prosent på meningsmålingene sier sitt.

Tim Pawlenty, som er både konservativ, kristen og har solid politisk erfaring fra sin tid som guvernør i Minnesota, framtrer så kjedelig at folk har vanskelig for å huske hva han heter.

Sarah somler og splitter

Tam og kjedelig er ihvertfall ikke Sarah Palin. Tea Party-bevegelsens store stjerne skaper flere overskrifter og større medieinteresse enn alle de andre kandidatene til sammen.

Selv om hun fortsatt holder både partifellene og journalistene på pinebenken når det gjelder et presidentkandidatur. Det ligner tilforveksling en valgkamp, bussturneen som hun innledet denne uken på østkysten av USA.

Men den avhoppede Alaska-guvernøren som ble frontfigur for bevegelsen som gjorde opprør mot det republikanske «establishment» er svært omstridt i eget parti.

Å velge henne som Republikanernes presidentkandidat vil være det samme som å garantere Barack Obama gjenvalg.

Noen som venter i kulissene?

Gud, flagg og familie. Mindre skatt og statlig styring. Mer budsjettkontroll. Individets rettigheter. Det er verdier og saker er viktige for republikanske velgere. Men det betyr ikke at alle republikanere er enige om hva det skal legges mest vekt på eller hvordan politikken skal utformes i praksis.

Det republikanske partiet regnes som mer sammensatt enn det demokratiske, med flere fløyer.

Kandidaten som kommer seg gjennom neste års nominasjonsvalg og til slutt blir kåret på landsmøtet i Tampa i august, vil ha måttet inngå mange kompromisser for å forene tradisjonelle republikanere, Tea Party-opprørere, kristne konservative og moderate.

Men det er en utfordring som ligger langt fram i tid. Problemet for Republikanerne i dag er mangelen på karismatiske kandidater som skaper begeistring og blest om det fremste målet deres: å sørge for at Barack Obama ikke får en ny periode i Det hvite hus.

Drømmekandidaten har foreløpig ikke vist seg. Og det er neppe realistisk å tro at en hittil ukjent størrelse vil komme feiende inn på banen for å gjøre drømmen til virkelighet.

Men kanskje kan Republikanerne ta lærdom av Demokratenes nominasjonskamp i 2008. Den langvarige og beinharde knivingen mellom Barack Obama og Hillary Clinton gjorde Obama til en bedre kandidat den gangen.

Nå bør de republikanske kandidatene skru opp temperaturen noen hakk, for sin egen selvutviklings skyld.

Barack Obama ser på Hillary Clintons tale til Demokratiske landsmøtet 2008

Den langvarige og beinharde knivingen mellom Barack Obama og Hillary Clinton gjorde Obama til en bedre kandidat den gangen, skriver Wenke Eriksen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?