Renzi skal danne regjering i Italia

Firenze-borgermester Matteo Renzi har fått i oppdrag å danne ny regjering, og kan dermed bli Italias nye statsminister.

Matteo Renzi

Matteo Renzi på vei til presidentpalasset mandag morgen. Der fikk han i oppdrag å sette sammen en ny regjering.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Renzi var mandag morgen i et møte med president Giorgio Napolitano i presidentpalasset, der han formelt fikk i oppdrag å sette sammen en ny regjering.

– Jeg lover å bruke all min energi, entusiasme og engasjement på å forbedre grunnloven, arbeidsmarkedet, utdanningen og skattesystemet, sier Renzi.

Når Renzi har satt sammen en regjering, må den godkjennes av presidenten før han kan sverges inn som statsminister. Ifølge AFP kan prosessen fullføres i løpet av et par dager.

39-åringen vil da bli tidenes yngste statsminister i Italia.

Han tar over etter Enrico Letta, som gikk av etter bare ti måneder i jobben da han mistet Det demokratiske partiets støtte i forrige uke.

Les: Italias statsminister har gått av
Les: Krisemøte kan velte Italias skjøre regjering

Har dårlig tid

Renzi leder nå samme parti, og må være rask med å sette sammen en ny koalisjonsregjering.

– Tempo er en del av Renzis personlighet, men å sette sammen et slikt lag er ingen enkel oppgave, sier La Stampas politiske kommentator Federico Geremicca ifølge AFP.

Det er ventet at den forrige koalisjonen med Det demokratiske parti (PD), Nye Sentrumhøyre (NCD) og Mario Montis sentrumsparti Borgerlig valg (SC) vil bestå, men ingenting er sikkert.

Renzi har ikke flertall i parlamentet, og vil trolig være avhengig av støtte fra NCD for å lykkes. Ifølge Reuters vil han starte arbeidet med å samle en regjering allerede tirsdag.

«Fonzie»

Renzi blir trolig nødt til å følge opp sine egne løfter om å senke arbeidsledigheten og få fart på økonomien for å overbevise parlamentet.

Matteo Renzi

Matteo Renzi.

Foto: Luca Bruno / Ap

Med en uformell stil og effektiv bruk av sosiale medier er han allerede populær blant unge velgere i Italia. 39-åringen har blant annet fått kallenavnet «Fonzie» etter den populære rollefiguren i TV-serien «Happy Days».

Han har imidlertid også kritikere i sitt eget parti. Da Renzi tok over som partileder i desember, understreket han at han ikke ville fjerne Enrico Letta fra statsministerposten. Det gjorde han i forrige uke.

Partimedlemmet Pippo Civati har refset Renzi for sin rolle i maktkampen med Letta, og sammenlignet den med en western og skrekkfilmen «The Shining».

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi har også utnyttet situasjonen ved å anklage Renzi for å opptre udemokratisk, og håper å kunne skaffe seg innflytelse i en ny koalisjon.

Opposisjonspartiet Femstjernersbevegelsen, som ledes av den tidligere komikeren Beppe Grillo, har sagt at de boikotter hele statsministerbyttet.

Les også: Vil ha Berlusconis datter som statsminister

SISTE NYTT

Siste nytt