NRK Meny
Normal

Rent flertall for Cameron

David Camerons parti har sikret seg minst 325 seter i nasjonalforsamlingen. Dermed kan De konservative styre Storbritannia alene de neste fem årene.

BRITAIN-VOTE
Foto: LEON NEAL / Afp

Stikk i strid med det alle spådde på forhånd blir det en ren flertallsregjering for De konservative. Det er klart etter at det endelige resultatet fra 640 av de 650 valgkretsene foreligger.

I meningsmålingene i forkant av valget så det ut til å bli svært jevnt mellom de to største partiene De konservative og Labour, og de fleste var sikre på at det ville bli en ny koalisjonsregjering.

Men nå kan De konservative ta fatt på en ny periode uten samarbeidspartnere, noe som vil gi dem et friere politisk handlingsrom.

– Dette er klart en veldig sterk natt for De konservative, sa statsminister David Cameron da han talte til sin valgkrets fredag morgen. Han ville imidlertid ikke erklære seieren på forskudd.

Katastrofevalg

De konservative har til nå samarbeidet med Liberaldemokratene som har gjort et katastrofevalg og kan ende opp med så få som åtte seter i parlamentet.

Dermed er det helt tydelig hvilket parti velgerne mener har gjort den beste jobben i regjering.

- Det har vært en forferdelig kveld sa liberaldemokratenes leder Nick Clegg etter at de første resultatene ble kjent.

Må samle nasjonen

Men at De konservative ender opp med å regjere alene betyr ikke at det blir noen enkel oppgave å styre Storbritannia, mener finansminister George Osborne

Finansminister George Osborne

Finansminister George Osborne ble gjenvalgt for De konservative

Foto: PAUL BURROWS / Reuters

- Den kommende regjeringen vil stå overfor en vanskelig oppgave med å samle nasjonen, sett i lys av nasjonalistenes brakvalg i Skottland, advarer han.

Det skotske nasjonalistpartiet SNP gjorde nærmest rent bord i Skottland og sikret seg 56 av totalt 59 mulige plasser i det britiske parlamentet.

- Å bringe Storbritannia sammen, kommer til å bli en av de store oppgavene vi nå står overfor, sier Osborne.

I ettermiddag skal Cameron møte dronning Elizabeth på Buckingham Palace. Der får han trolig oppdraget med å danne ny regjering.

.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt