Nasjonal Front: Vårt beste valg noensinne

Det høyreradikale partiet Nasjonal Front proklamerer at de har gjort sitt beste valg noensinne i det franske lokalvalget. Valgdeltakelsen var rekordlav, det har trolig venstresiden tapt stort på.

Fransk lokalvalg

Det franske høyreradikale partiet Nasjonal Front har gjort det svært bra. Partiet har fått rent flertall i byen Henin-Beaumont i Nord-Frankrike, og Steeve Briois blir dermed ordfører. Her står han sammen med partiets leder Marine Le Pen.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Ifølge en undersøkelse gjort for BFMTV kan det vise seg at hele 38,5 prosent har valgt sofaen. Så mange hjemmesittere har man ikke tidligere hatt under den femte republikk, melder TV-kanalen.

– En tredje part å regne med

Nasjonal Front har ikke bare fått ordføreren i Henin-Beaumont. Partiet fikk flertall i de sørlige byene Beziers og Fréjus og i minst seks andre byer, ifølge en oversikt fra fransk TV.

– Nå går vi inn i en ny fase. Dualiteten i fransk politikk er brutt, nå er det en tredje part man må regne med, sa partiets leder Marine Le Pen søndag kveld.

Det ser altså ut til at det er ytre høyre som tjener på den lave valgdeltakelsen, mens regjeringspartiet må forberede seg på et nederlag. Nasjonal Front vant valget i 20 kommuner i første valgrunde, med fem prosent av stemmene totalt.

Konservative UMPs forventede brakseier vil trolig gi partiet kontrollen i til sammen hele 100 valgdistrikter som i dag styres av partier på venstresiden.

Hollande får juling

Sosialdemokratene må forberede seg på nederlag i svært mange kommuner, i det som er det første store valget etter at president François Hollande kom til makten i mai 2012.

Nye, rekordhøye ledighetstall regnes blant årsakene til at sosialdemokratene gjorde det dårlig allerede i første valgomgang forrige helg. Partiet ligger an til å miste flertallet i flere hundre av landets byer.

En trøst er da kanskje at partifellen Anne Hidalgo blir ordfører i Paris. For ellers er det lite å juble over for de røde.

Byen Nevers, som har vært en sosialistisk bastion i 43 år endte opp med blått flertall. Det samme gjorde byen La Roche-sur-Yon etter 37 år med sosialistisk styre.

– Dette er et nederlag for venstresiden. Det er en trist kveld, sier regjeringens talskvinne Najat Vallaud-Belkacem.

Statsministeren ligger tynt an

Marie-Helene Tasseel

Marie-Helene Tasseel tror mange vurderer regjeringens innsats når de stemmer i lokalvalget.

Foto: EBU

– Det er mange som er lei, det er så mange løfter som er blitt brutt. Men så blander folk de lokale valgene med de andre valgene. Vi er her i dag for å velge en ordfører til byen, det er det som er det viktigste nå, sa Marie-Helene Tasseel til fransk TV utenfor et valglokale i Paris søndag ettermiddag.

Valgresultatet vil trolig føre til rokeringer i den franske regjeringen allerede mandag, skriver AFP. Det er ventet at statsminister Jean-Marc Ayrault blir skiftet ut med den mer populære Manuel Valls, som i dag er innenriksminister.

Nasjonal Front, som i sin tid ble ledet av Jean-Marie Le Pen og nå styres av datteren Marine, ser ut til å vinne et flertall i rundt et dusin middels store franske byer, melder det franske nyhetsbyrået.

Anne Hidalgo

Et lyspunkt for François Hollande er Anne Hidalgo fra Sosialistpartiet som ligger an til å bli neste ordfører i Paris.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Bedring for Sarkozy

Tidligere president Nicholas Sarkozys parti UMP, som fikk 46,4 prosent av stemmene sist uke, ligger an til å få et svært godt utgangspunkt for å gjenvinne regjeringsmakten i 2017.

Nye, rekordhøye ledighetstall og irritasjon over at Hollande-regjeringen ikke har lyktes med å få økonomien på beina, regnes blant årsakene til at sosialdemokratene gjorde det dårlig allerede i første valgomgang forrige helg. Analytikere har også pekt på en generell indignasjon over rikspolitikere fra
hele det politiske spekteret.

SISTE NYTT

Siste nytt