Rekordmange deltar på Boston Maraton

Ett år etter bombene i Boston har 36.000 meldt seg på det årlige maratonen, 9.000 flere enn i fjor. Norske Janicke Ekelberg (41) er blant dem som igjen stiller til start.

15. april i fjor hadde Ekelberg akkurat kommet i mål på Boston Marathon, da to bomber eksploderte blant publikum som samlet seg ved mållinjen.

– Det føles veldig bra å dra tilbake. Jeg avslutter et kapittel ved å dra dit igjen, sier Ekelberg til NTB.

Les også: – Livet mitt har vært en følelsesmessig berg-og-dalbane

Skjerper sikkerheten

Boston-bombene er det verste terrorangrepet i USA siden 11. september 2001. Bombene tok tre liv og 264 mennesker ble skadd.

– Vi kan ikke akseptere at det skal være slik. Etter bombene var jeg sikker på at jeg ville tilbake i år også, sier Ekelberg.

Da Ekelberg kvalifiserte seg til årets maraton i Boston var hun derfor ikke i tvil om at hun skulle dra. Onsdag går flyet til USA, og mandag står hun igjen på startstreken i verdens eldste årlige maraton.

Under årets maraton er det varslet at sikkerheten vil være skjerpet. Det vil være mer politi, sikkerhetskontroller og sikkerhetspersonell på området.

Markering

Arrangørene skal tirsdag, som er årsdagen for terroren, holde en minnegudstjeneste for å hedre dem som ble rammet av bombene.

Boston Public Library skal også ha en utstilling for å markere dagen. Utstillingen består av meldinger og gjenstander som folk fra hele verden la igjen på stedet etter bombeangrepet.

– Vi vet at dette jubileet vil bringe opp en masse følelser og vonde minner for folk, men vi ønsker å hjelpe dem med å finne en løsning, sier museumskurator Rainey Tisdale, som har forberedt utstillingen, til nyhetsbyrået Reuters.

Risikerer dødsstraff

Blant de tre som mistet livet var en åtte år gammel gutt. Totalt 30 nordmenn var meldt på løpet, men ingen av dem ble skadd.

Brødrene Tamerlan (26) og Dzjokhar Tsarnajev (19) er mistenkt for å stå bak bombene. 26-åringen døde etter en skuddveksling med politiet 19. april. Den 19 år gamle broren ble såret i politiaksjonen og sitter i varetekt.

Les også: 30 tiltalepunkt mot Boston-bombar

Dersom Tsarnajev blir funnet skyldig i tiltalen under rettssaken i november, risikerer han dødsstraff. Under et rettsmøte i juli i fjor erklærte han seg ikke skyldig.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt