NRK Meny
Normal

Rekordmange fremmedkrigere i Syria – frykter mer ekstremisme

Ingen andre konflikter har tiltrukket seg flere fremmedkrigere enn borgerkrigen i Syria. En ny rapport anslår at 12.000 utenlandske jihadister kjemper i Syria.

Soldater fra Al-Nusra-fronten i Syria

Skal vi tro funnene i den nye rapporten, har ingen andre konflikter mobilisert så mange fremmedkrigere som borgerkrigen i Syria de siste tre årene. Arkivbilde av soldater Al Nusra-fronten i Syria.

Foto: KARAM AL-MASRI / Afp

Den brutale krigen i Syria har tiltrukket seg flere utenlandske krigere enn det konflikten i Afghanistan på 80- og 90-tallet gjorde, ifølge en ny rapport lagt fram av sikkerhetsselskapet Soufan Group.

Det er TIME Magazine som omtaler rapporten, som viser at omtrent 12.000 fremmedkrigere har sluttet seg til borgerkrigen i Syria.

Strømmen av fremmede krigere skaper en større fare for ekstremisme og terrorisme i det lange løp, fremgår det i rapporten.

Kraftig økning av fremmedkrigere

Tallene som etterretningsanalytikere har kommet frem til, viser en betydelig økning fra anslaget til amerikansk og israelsk etterretning tidligere i år. I januar uttalte USAs direktør for nasjonal sikkerhet, James Clapper, at rundt 100.000 krigere slåss mot regimet og at omtrent 7000 av disse er utlendinger.

Skal vi tro funnene i den nye rapporten, har ingen andre konflikter mobilisert så mange fremmedkrigere som borgerkrigen i Syria de siste tre årene.

Krigen i Afghanistan, som startet etter den sovjetiske invasjonen av landet 27. desember 1979, har tidligere vært kjent som konflikten med flest utenlandske fremmedkrigere. Det antas at omtrent 10.000 utlendinger kjempet mot russerne i Afghanistan.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

Omtrent 3000 personer fra forskjellige vestlige land har sluttet seg til konflikten i Syria. Her er medlemmer av den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL.

Foto: STRINGER / Reuters

– En ny generasjon av terrorister

Konflikten i Afghanistan førte også til at islamistiske krigere dannet Al Qaida, som senere erklærte USA som hovedfiende og har gjennomført flere terrorangrep mot vestlige mål. Av alle fremmedkrigerne som dro til Afghanistan, er det likevel ytterst få som senere ble involvert i internasjonal terrorisme. Men 11. september-angrepet viste hvor farlig dette mindretallet kan være.

Mange av utlendingene i Syria oppgir at de har kommet for å hjelpe opprørerne i kampen mot et diktatorisk regime, som massakrerer og bombarderer sin egen befolkning.

I rapporten frykter man imidlertid at den syriske borgerkrigen kan være med på å skape en ny generasjon med terrorister og utgjøre en betydelig sikkerhetsrisiko i mange år fremover.

Frykten går på at disse utlendingene skal bli rekruttert av aktører som ønsker å bruke dem til terrorangrep i Vesten. Denne frykten er også begrunnet med at krigerne kommer radikalisert og kamptrent tilbake.

Sivile i Aleppo

Over 160.000 mennesker skal være drept og ni millioner drevet på flukt siden opposisjonen grep til våpen i Syria våren 2011.

Foto: AMC / FADI AL-HALABI / AFP

3000 krigere fra vestlige land

De siste to årene har det vært stort fokus på radikale islamister fra Norge og Vesten som slutter seg til ekstremistiske opprørsgrupper som ISIL (Den islamske stat Irak og Levanten) og Al Nusra-fronten i Syria. Men ifølge rapporten utgjør disse kun en fjerdedel av alle fremmedkrigere i landet.

Omtrent 3000 personer fra forskjellige vestlige land har sluttet seg til konflikten i Syria. Ifølge den ferske rapporten kommer mange av fremmedkrigerne fra arabiske land. Bare fra Tunisia og Saudi-Arabia har henholdsvis 3000 og 2500 personer dratt til Syria.

Det antas at så mange som 700 av fremmedkrigerne er fra Frankrike, mens 400 av de skal være fra Storbritannia. Omtrent 250 personer har reist fra Belgia, Australia og Tyskland. Rapporten viser til beregninger som lokale myndigheter har foretatt. I slutten av mai uttalte FBI at 70 amerikanere har reist til Syria.

Tar ikke imot fremmedkrigere med åpne armer

Det er en tidligere britisk etterretningsoffiser og koordinator for FN-organet som overvåker Taliban og Al Qaida, Richard Barrett, som har ledet undersøkelsen fra Soufran Group.

Barret skriver at det er det er de islamistiske gruppene Al Nusra-fronten, Ahrar Al Sham og ISIL som tiltrekker seg flest fremmedkrigere.

Det er også kjent at de lokale opprørerne i Syria ikke nødvendigvis tar imot fremmedkrigerne med åpne armer. Lokale opprørere sier at de flere ganger har avvist utlendinger som har oppsøkt dem for å samarbeide, ettersom utlendingene har hatt en for ekstrem tolkning av Islam.

Det er også eksempler på at syriske og utenlandske ekstremister har blitt drept av lokale opprørere, fordi de har utført handlinger som de lokale opprørerne ser på som svært skadelig for sin sak.

PST om islamistisk miljø på Østlandet

SE VIDEO: PST kjenner til at mellom 40 og 50 nordmenn har dratt til Syria, men mener det reelle antallet er høyere. Flere personer med norsk tilknytning som har reist til Syria for å delta i kamp, skal være drept.

PST er bekymret

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener terrortrusselen mot Norge har økt på grunn av de mange som har dratt til Syria for å delta i borgerkrigen.

Myndighetene frykter at Syria-farerne kommer radikaliserte og kamptrente hjem, og potensielt kan utføre farlige aksjoner hjemme. PST kjenner til at mellom 40 og 50 nordmenn har dratt til Syria, men mener det reelle antallet er høyere. Flere har allerede vendt tilbake.

Terrorangrepet i det jødiske museet i Brussel forrige uke er det hittil eneste en hjemvendt Syria-kriger står bak. En franskmann som har tilbrakt over et år i Syria, tok på seg ansvaret for drapene på fire personer.

Over 160.000 mennesker skal være drept og ni millioner drevet på flukt siden opposisjonen grep til våpen i Syria våren 2011.

Belgisk politi frigir overvåkningsbildene av mannen de mener står bak terrorhandlingen mot det jødiske museet i Brussel.

SE VIDEO: En person er pågrepet for skytingen på et jødisk museum i Brussel, hvor fire personer ble drept. Personen som er mistenkt for skyteepisoden kan ha tilknytning til jihadister i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt