Rekordmange nominert til Nobels fredspris i år

IS-offeret Nadia Murad, Colombias president og FARC-geriljaen og pave Frans er blant de 376 nominerte til årets Nobels fredspris.

Nadia Murad forteller sin historie om hvordan hun ble holdt som slave av IS

HOLDT SOM SLAVE: 22 år gamle Nadia Murad besøkte Norge i januar. Hun fortalte om hvordan hun ble kidnappet av IS, solgt, holdt som slave og voldtatt hver dag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Av de 376 som er nominert til Nobels fredspris 2016, er 148 organisasjoner. 228 er enkeltpersoner, som er nominert enten alene eller sammen med andre personer, eller sammen med en organisasjon.

Nobelkomiteen hadde sitt første møte for året i går. Da hadde komitémedlemmene mulighet til å nominere kandidater de mener bør være med i årets vurdering, som ikke allerede lå i nominasjonsbunken.

376 er det klart høyeste antall kandidater noensinne. Forrige rekord, fra 2014, var på 278 kandidater.

Kan premiere slutt på 50 års krig

COLOMBIA-REBELS/ Cuba's President Raul Castro (C) reacts as Colombia's President Juan Manuel Santos (L) and FARC rebel leader Rodrigo Londono, better known by the nom de guerre Timochenko, shake hands in Havana

SKRITT MOT FRED: Colombias president Juan Manuel Santos (til venstre) og FARC-leder Rodrigo Londono, bedre kjent som «Timochenko», under forhandlingene i september.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

Blant de nominerte finner vi Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-geriljaens leder Timoleon «Timochenko» Jimenez.

– Det har skapt stor oppstandelse i Colombia, og debatten går på om det er riktig å gi fredsprisen til dem som har kjempet i 60 års borgerkrig. Min erfaring er at det først er når de med blod på hendene bestemmer seg for fred, og ofrene og sivilsamfunn gir legitimitet til prosessen, at varig og rettferdig fred kan sikres, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV), som har nominert partene i fredsprosessen i Colombia.

De er nominert sammen med fem ofre for borgerkrigen.

En endelig fredsavtale mellom regjeringen og FARC-geriljaen skal etter planen signeres 23. mars. Lykkes partene, betyr det slutten på en over 50 år lang borgerkrig som har kostet hundretusener livet.

Voldtektsslave

Seksualisert vold i krigføring er aktuelt også i år.

I Nigeria har unge jenter som ble bortført av Boko Haram i Nigeria, fortalt om hvordan de ble voldtatt i fangenskap og gjort gravide av terroristene.

Nylig fortalte også 22 år gamle Nadia Murad sin historie, både til FNs sikkerhetsråd og da hun besøkte Norge: En historie som forteller om en verden der kvinner blir solgt, brukt som slaver og blir voldtatt hver dag.

– Voldtekt blir brukt for å ødelegge jenter og kvinner, og for å garantere at de aldri mer vil være i stand til å leve et normalt liv. IS har gjort jesidi-kvinner til kjøtt som kan kjøpes og selges, sa 22-åringen, som klarte å flykte etter tre måneder.

Hun er nominert til årets fredspris både alene og sammen med den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege.

SJÅ VIDEO: IS-terroristar storma heimbyen Kocho i Nord-Irak, og drog Nadia og hundrevis av andre ut av tryggleik og inn i helvete.

Paven og varsler

Også i år er pave Frans blant dem Nobelkomiteen kan vurdere til årets fredspris.

Siden han ble Den katolske kirkes overhode i mars 2013, har han gjort seg bemerket og engasjert seg på flere områder, deriblant mot dødsstraff, i klimakampen og flyktningsituasjonen.

Eksempler på andre nominerte i år er:

  • Varsleren Edward Snowden
  • Matforskerne Yuan Longping og Mankombu Sambasivan Swaminathan og Det internasjonale matforskningsnettverket CGIAR
  • Det afghanske kvinnelandslaget i sykling
  • Aegean Solidarity Movement, for sin innsats i flyktningkrisen
Laster Twitter-innhold
Pave Frans og patriark Kirill omfavner hverandre under et møte i Havana

HISTORISK MØTE: Konflikten mellom den katolske kirke og den russisk-ortodokse kirke har vart i rundt 1000 år. – Jeg ønsket å omfavne min ortodokse bror, sa pave Frans i forkant av det historiske møtet på Cuba, hvor han møtte patriark Kirill.

Foto: POOL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt