Hopp til innhold

Rekordmange flyktninger forsøker å krysse Den engelske kanal

Aldri før har så mange flyktninger passert den farlige strekningen mellom Frankrike og England. På lørdag kom det over 800 flyktninger i land.

Britiske grensevakter redder titalls flyktninger ved Dover

I helga kom over 800 flyktninger til Storbritannia over Den engelske kanal i småbåter.

Foto: Thomson Reuters (Ikke bruk denne versjonen av bildet)

I tillegg til de som greide å komme seg over kanalen, ble 200 stoppet av franske grensevakter.

Ifølge det britiske innenriksdepartementet har 12 500 mennesker krysset den engelske kanalen så langt i år.

Antallet flyktninger som kommer til Storbritannia med private båter, har vært økende fordi grensekryssing med fly, tog og ferje har vært sterkt begrenset av smittehensyn.

Økt vakthold

Sist måned ble det inngått en ny avtale mellom London og Paris om å øke vaktholdet ved grensene. Antallet politifolk som skal patruljere de franske strendene skal dobles.

– Disse farlige overfartene fra trygge EU-land er helt unødvendige, og vi er fast bestemt på å ta bakmennene som står bak transporten, sa den britiske kommandøren Dan O'Mahoney til BBC.

Flyktningene kommer over kanalen i små gummibåter. Reisen er farlig og har kostet mange mennesker livet. I helga var det 30 båter som ble tatt imot av britene.

Les mer om den farlige overfarten her

Gummibåter som har blitt brukt av migranter på vei over Den engelske kanal ligger på havne i Dover.

Antallet flyktninger som kommer til Storbritannia med småbåter har vært økende fordi grensekryssing med fly, tog og ferje har vært sterkt begrenset av smittehensyn.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Gutt funnet på Karmøy

Mange av båtene som benyttes er ikke laget for krysse kanalen. Flere har falt over bord og druknet. Norge fikk kjenne på dramatikken ved dette, da en liten gutt ble funnet død i vannkanten ved Karmøy første nyttårsdag 2021.

Les historien om den lille gutten som kom flytende til Karmøy her.

Flere måneder etter at han ble funnet, kom man fram til identiteten.

Det var halvannet år gamle Artin Irannezhad fra Iran. Han forsvant etter at en overfylt båt med flyktninger og migranter hadde kantret i den engelske kanal 27. oktober i fjor.

Artin fra Iran

Flere måneder etter at han ble funnet ved Karmøy, kom man fram til guttens identitet. Det var halvannet år gamle Artin Irannezhad fra Iran.

Foto: PRIVAT

Begge foreldrene, samt Artins to eldre søsken ble funnet døde i nærheten av forliset. Men den lille gutten var blitt tatt av bølgene og fraktet langt av sted. Men i motsetning til mange andre, ble han til slutt funnet.

Risikerer fire år i fengsel

Britene jobber med å innføre strengere regler for de som kommer inn i landet ulovlig. En ny lov om nasjonalitet og grenser behandles i Underhuset i det britiske parlamentet. Hvis loven går gjennom, kan flyktninger som kommer inn i landet ulovlig straffes med opp mot fire år i fengsel. Straffen for å smugle flyktninger til Storbritannia kan bli livstid i fengsel.

Mangler avtale

Flyktninger som kommer til Europa kan søke om asyl i landet, men en EU-avtale kalt Dublin III gjør det mulig for mottakerlandet å sende asylsøkerne tilbake til det første i europeiske landet de kom til.

Storbritannia, som forlot EU, kan ikke lenger bruke Dublin-avtalen til å sende folk ut av landet. Spørsmålet om håndtering av asylsøkere var sentralt under brexit-kampen.