Normal

Rekordmange angrep på asylmottak i Tyskland

BERLIN (NRK): Så langt i år har det vært 202 angrep på asylmottak i Tyskland. De aller fleste er det høyreekstreme som står bak.

GERMANY-ASYLUM/ARSON File photo shows residents walking past a building damaged by a fire, which will be used as an asylum seekers home, in Troeglitz

Dette huset i Tröglitz skulle huse asylsøkere. I april ble det totalskadd i brann.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

De mange angrepene omfatter brannstiftelser, hærverk og vold. Det tyske innenriksdepartementet melder ifølge avisa Süddeutsche Zeitung at det første halvår i år var 202 angrep.

Det er like mange som i hele 2014.

Etterforskningen så langt viser at i 173 av tilfellene var det høyreekstreme som sto bak.

– Dette er noe som helt klart bekymrer oss som driftsoperatør. Hos oss har det ikke skjedd noe ennå, gudskjelov, men vi syns det er veldig leit at det ser ut til at noen ikke har lært av Tysklands historie, sier Manfred Nowak til NRK.

Gjennom stiftelsen AWO er han med på å drifte elleve mottak for 3500 asylsøkere i Berlin. Han forteller at de har tett kontakt med politiet og eget sikkerhetspersonell i alle mottakene.

– I tillegg er vi hele tiden i dialog med nabolagene rundt mottakene, for å informere og forebygge, sier han.

Venter en halv million asylsøkere

Tyskland venter i år rundt en halv million asylsøkere, noe som er over dobbelt så mange sammenlignet med fjoråret.

– Vi merker det på den måten at alle mottakene vi drifter er helt overfylte nå. Av og til må vi dessverre avvise folk, sier Nowak.

Asylsøker fra Syria i Tyskland

Hassan Salameh (30) fra Aleppo i Syria har fått treårig opphold i Tyskland, men kan ikke flytte ut av asylmottaket ennå, fordi han ikke finner et annet sted å bo.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Bildet er det samme over hele Tyskland. I Hamburg, Sachsen og Bayern er det satt opp teltleire for å huse alle. Den politiske ledelsen i landets 16 delstater krever nå mer penger

– Statsstøtten avhenger av hvor mange som kommer og dette er noe vi vil ta en avgjørelse på i løpet av høsten. Det er helt klart at noe må gjøres, sa Tysklands migrasjonsminister Aydan Özoğuz til nyhetsbyrået Reuters tidligere i august.

Så langt i år har det vært 202 angrep på asylmottak i Tyskland. De aller fleste er det høyreekstreme som står bak.

Velger Tyskland bevisst

De fleste som søker asyl i Tyskland kommer fra Balkan og Syria. Flere NRK møter på asylmottaket i Spandau i Berlin, sier de bevisst har valgt å komme nettopp til Tyskland.

– Jeg ville til Tyskland fordi her er det et godt jobbmarked, gode universiteter og et språk som det er svært nyttig å kunne, forteller Hassan Salameh fra Aleppo i Syria.

Apotekeren har kommet til Tyskland sammen med moren og søstera og har fått innvilget treårig oppholdstillatelse.

– Vi forsøker å finne en bolig utenfor asylmottaket, men det er vanskelig. Mange ønsker ikke å leie ut til utlendinger som oss, forteller han.

Mens asylsøkerne fra Syria ofte får innvilget sine søknader, er situasjonen for asylsøkerne fra Balkan den stikk motsatte. Mange har flyktet fra Kosovo, Albania og Serbia av økonomiske årsaker, men fattigdom alene gir ikke grunnlag for asyl.

Derfor er det en politisk debatt her i Tyskland om det bør bli lettere for dem fra Balkan å få arbeidsvisum, slik at de ikke fyller opp asylmottakene med såkalte «grunnløse» asylsøknader.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt