Rekordhøy konsentrasjon av mikroplast funnet i Arktis

Ferske analyser av isen i Arktis viser to til tre ganger så store konsentrasjoner av mikroplast som det man tidligere har funnet.

Forskere fra Alfred Wegener-instituttet for pol- og marineforskning (AWI) samler inn isprøver

Forskere fra Alfred Wegener-instituttet for pol- og marineforskning (AWI) samler inn isprøver med «Polarstern» i bakgrunnen.

Foto: Picasa / Mar Fernandez

Spor av 17 forskjellige typer plast ble funnet i drivisen, skriver en gruppe tyske forskere fra Alfred Wegener-instituttet for pol- og marineforskning (AWI) i en artikkel i Nature.

Forskerne har sett på isprøver som ble tatt under tokt på isbryteren «Polarstern» i 2014 og 2015.

En av prøvene inneholdt den høyeste konsentrasjonen av mikroplast som noen ganger er funnet i sjøis, med opptil 12.000 partikler per liter frossent vann, skriver AFP.

Mikroplast er små biter av plast som er mindre enn fem millimeter lange.

En forsker ved AWI ser på en av isprøvene.

En forsker ved AWI ser på en av isprøvene. Ifølge Verdens naturfond (WWF) tilfører menneskeheten havet 8,8 millioner tonn plast årlig. Det tilsvarer om man dumpet et lastebillass med plast i havet hvert minutt hele året.

Foto: Tristan Vankann / Tristan Vankann

Plastposer, maling og sigarettfiltre

Blant funnene var mikroplast som stammet fra plastposer og matinnpakking, skipsmaling, fiskegarn, nylon og polyester fra syntetiske stoffer og sigarettfiltre.

Ifølge forskerne stammer mikroplasten delvis fra området på rundt 500.000 kvadratkilometer i Stillehavet som er dekket av plastavfall.

Plasten fra skipsmaling og fiskegarn viser også at den økte fiskeri og shipping-aktiviteten i Arktis også setter sine spor.

– De høye konsentrasjonene av mikroplast kan dermed ikke bare tillegges kilder utenfor Arktis, men viser også at det er lokal forurensing, sier en av forskerne bak studien, biologen Ilka Peeken, til BBC.

Forskerne bak rapporten sier at mye av forurensingen i Arktis kommer fra fiske. Nå frykter de at fisket vil øke ettersom isen trekker seg tilbake.

Isbryteren «Polarstern» på tokt i Arktis

Isbryteren «Polarstern» på tokt i Arktis.

Foto: Stefanie Arndt / Stefanie Arndt

Bitte små partikler

Forskerne er særlig bekymret over at små mange av partiklene er ekstremt små.

Noen var bare 11 mikrometer tykke – omtrent en sjettedel av en diameteren til et menneskehår. En mikrometer er en milliondel av en meter.

– Dette betyr at de lett kan bli fordøyd av mikroorganismene som lever i Arktis, som de små krepsedyrene som fisk spiser, sier AWI-biologen Ilka Peeken.

Når mikroplasten kommer inn i næringskjeden kan de ende opp i mat som spises av mennesker.

– Ingen vet hvor skadelig disse små partiklene er for livet i havet eller for mennesker, sier Peeken.

Vil gi økt forurensing

Havisen binder plastpartiklene imellom to og elleve år. Når isen i Arktis smelter, vil mikroplasten gå tilbake til havet.

Den stadig sterkere issmeltingen i nordområdene gjør at det kan skje raskere enn tidligere antatt.

– Smeltingen av helårs-is som forsterkes av klimaendringer kan føre til store mengder plast som er lagret i isen, kan bli tilført vannet i havet, sier havforsker ved universitetet i Newcastle, Miguel Angel Morales Maqueda, til AFP.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet 0.0 tonn plast i havet. Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Mens du har lest denne artikkelen har det havnet0,0 tonnplast i havet

Det tilsvarer 0 flasker eller 0 bleier.

Ta quizen og redd hvalen

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.