NRK Meny
Normal

Reiser hjem til Ukraina for å hjelpe: – Jeg er sint

I morgen reiser Olga Sukhomud tilbake til hjemlandet Ukraina. Hun orker ikke å sitte å se på det som skjer, og vil hjelpe.

I morgen reiser Olga Sukhomud tilbake til hjemlandet Ukraina. Hun orker ikke å sitte å se på det som skjer, og vil hjelpe.

SE KLIPPET: Norsk-ukraineren Olga Sukhomud klarer ikke lenger å sitte og se på situasjonen som utspiller seg i hjemlandet. Fredag reiser hun hjem for å hjelpe til.

Her hjemme sitter ukrainere og ser fortvilet på det som skjer i hjemlandet deres.

Fredag setter norsk-ukraineren Olga Sukhomud seg på et fly til Kiev. Hun ønsker å melde seg frivillig, kanskje kan hun hjelpe til på et sykehus.

– Jeg er sint og jeg føler meg hjelpesløs. Derfor reiser jeg tilbake for å prøve å hjelpe, forteller Sukhomud til NRK.

De siste ukene har hun hatt hyppig kontakt med venner i Ukraina for å holde seg oppdatert, og for å finne ut hvordan hun raskest mulig kan hjelpe.

– Er du redd for å reise ned dit?

– Hvis man bare sitter hjemme og er redd, så hjelper ikke det på situasjonen, dessverre, sier Sukhomud.

Mintes de døde i Oslo

Ukrainer i Oslo

Jergeniia Nilutina (28) utenfor den ukrainske ambassaden i Oslo torsdag.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Utenfor den ukrainske ambassaden i Arbiens gate i Oslo er det lagt ned lys, minneord og blomster. På betongveggen er det hengt opp bilder av noen av de som har mistet livet de heftige demonstrasjonene.

Norsk-ukraineren Jergeniia Nilutina (28), som har bodd i Norge i fem år, har tatt turen til ambassaden for å vise sin støtte til det ukrainske folk.

– Det er fryktelig og uvirkelig. Jeg deler sorgen med Ukraina og sender mine tanker dit, sier hun.

– Jeg tilhører ikke noe parti, men det jeg bryr meg om er vanlige folk, som er i en fryktelig vanskelig situasjon akkurat nå. Opprørerne er ikke ekstremister, men vanlige folk, sier Nilutina.

Hun har en bror og en bestemor som bor like utenfor Kiev, som hun besøkte sist høst. Resten av familien bor i utlandet.

– Jeg håper resten av Europa nå kan hjelpe, hvis ikke frykter jeg at dødstallene bare vil stige.

Utenfor Nationalteatret samlet det seg også en liten gruppe av ukrainere torsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ukrainske ambassaden

MINNES DE DØDE: Gjennom hele dagen har folk lagt ned lys og blomster utenfor den ukrainske ambassaden i Oslo.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Flere ønsker å reise til Kiev

Pressekontakt i Den ukrainske forening i Norge, Sofia Øien, har i Oslo i dag vært med på å minnes de som har omkommet i Kiev.

– Det er en tragedie. Det er krig mot eget folk, og det er dramatiske hendelser som nå utspiller seg i Ukraina, sier Sofia Øien til NRK.

– Vi er i sjokk og vil tenne lys og be for de drepte. Det prøver vi å markere i dag. Og så håper vi at verden vil støtte det ukrainske folk.

Ifølge Øien er det flere ukrainere i Norge som ønsker å reise tilbake til hjemlandet.

– Flere vil støtte folk med blant annet medikamenter og klær. Jeg håper også det blir flere og flere nordmenn som vil støtte ukrainere. Sammen er vi sterke, sier Øien.

Det offisielle tallet på døde er i ettermiddag oppgitt til å være 67, men en lege fra opposisjonen sier at tallet trolig er oppe i 100. Andre kilder hos opposisjonen sier at minst 70 er drept i løpet av dagen.

Minnestund

På veggen utenfor inngangen til den ukrainske ambassaden henger det bilder av personer som trolig har mistet livet i de voldsomme demonstrasjonene i Kiev. På en av plakatene står det: 'De døde for frihet og demokrati i Ukraina'.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK
Kart Ukraina
Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt