Hopp til innhold

Regjeringsskifte i Sverige

STOCKHOLM (NRK): Stefan Löfven blir statsminister og Fredrik Reinfeldt trekker seg som partileder etter krisevalg. Men ingen vet hvordan Sveriges nye regjering kommer til å se ut.

Sverigedemokraterna vokser, -det må de andre partiene ta inn over seg.

Søndag stemte det svenske folket fram en ny regjering.

Klokken 01.00 natt til mandag er 99,87 prosent av stemmene fra de 5837 valgkretsene talt opp. Nesten 2 millioner stemmer er gått til Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna får 31,2 prosent, mens Moderaterna kun får 23,2 prosent. Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, har meldt at han er klar for å danne ny regjering i Sverige, og strekker sin hånd til Miljöpartiet og andre partier i Riksdagen.

Fredrik Reinfeldt kunngjorde søndag kveld at han vil levere sin avskjedssøknad som statsminister mandag. Til våren går han av som partileder. Moderaterna faller med nærmere sju prosentpoeng sammenlignet med valget for fire år siden.

Mindretallsregjering

Partisekretær i Moderaterna, Kent Persson, sier at partiet hentet seg opp i løpet av valgkampen, men at det var for sent.

– Vi lykkes ikke med å bli gjenvalgt. Vi er skuffet, sier han til SVT.

Totalt er det 349 mandater som velges i Riksdagen. Det magiske tallet for å få flertall er 175 mandater, noe den rødgrønne blokken ikke har fått. Dermed får Sverige en ny mindretallsregjering.

I forkant av valget har det vært ventet at Socialdemokraterna og Miljöpartiet ville gå sammen og danne regjering, med Vänsterpartiet som støtteparti i Riksdagen. Til sammen har disse tre partiene 158 mandater ifølge Aftonbladet. Socialdemokraternas leder åpner også for et samarbeid med Folkpartiet og Centerpartiet, men har så langt fått dårlig respons på frieriet.

Sverigedemokraterna gjør et brakvalg og får 13 prosentpoeng. Det er mer enn en dobling fra forrige valg i 2010.

Richard Johannes Jomshof i SD sier til SVT at framgangen skyldes at partiet har overbevist velgerne om at de har en god politikk og representerer et seriøst alternativ.

– Om det svenske folket gir et parti 13 prosent, så kan ikke de andre partiene fortsette å ignore oss. Det er udemokratisk, sier han til SVT.

Selv om SD nå er Sveriges tredje største parti, varsler samtlige partier at de heller ikke nå vil samarbeide med partiet på noen som helst måte.

Moderaterna kraftig tilbake

Moderaterna, som er i den nåværende regjeringen sammen med Centerpartiet (C), Kristdemokraterna (KD) og Folkpartiet (FP) har gått kraftig tilbake. KD får 4,6 prosentpoeng, C får 6,2 og FP får 5,4 prosentpoeng. Alle har gått tilbake siden forrige valg, men Moderaterna har gått mest tilbake med 6,7 prosentpoeng.

Finansminister Anders Borg fra Moderaterna er bekymret for Sverige økonomi, og sår tvil om styringsdyktigheten til en eventuell rødgrønn regjering.

– Vi har lenge hatt en av Europas mest stabile regjeringer, nå går vi en usikker tid i møte, sier han til SVT.

Han hevder likevel at Alliansen vil fortsette samarbeidet i opposisjon.

– Vi har en felles forståelse av at vi står sterkere sammen, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt