Hopp til innhold

Regjeringspartiet i Myanmar erkjenner valgnederlag

Det militærstøttede regjeringspartiet i Myanmar erkjenner nederlag i flere valgkretser og sier de vil respektere resultatet. Men Aung San Suu Kyi er forsiktig med å ta seieren på forskudd.

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi og hennes parti ser ut til å bli en suveren vinner av valget.

Foto: SOE ZEYA TUN / Reuters

– Vi har tapt, sier USDPs fungerende leder Htay Oo. Han sier partiet nå må finne ut hvorfor de tapte, men understreker at de vil respektere utfallet av valget.

Men tidligere i dag var opposisjonsleder Aung San Suu Kyi forsiktig med å ta seieren på forskudd.

– Det er for tidlig å gratulere våre kandidater med seieren. Alle som ikke vant må erkjenne nederlaget og det er viktig å ikke provosere dem, sa hun til folkemengden som var samlet ved lokalene til hennes parti tidligere i dag.

Påstår mer enn 80 prosents oppslutning

NLD, som ledes av Aung San Suu Kyi, antas å ha gjort det svært godt i det første frie valget i Myanmar siden 2011.

Iføge en talsmann for NLD har partiet gjort et brakvalg.

– Vi har fått mer enn 80 prosent av stemmene som er telt opp, men valgkommisjonen har ikke bekreftet dette offisielt ennå, sier talsmann Win Htein til nyhetsbyrået AFP. Han sier oppslutningen deres utenfor storbyene er på 65 prosent.

Foreløpig er bare stemmene fra to av sju regioner telt opp og de foreløpige resultatene er ventet senere i dag.

NRKs Asiakorreposdent som følger valget i Myanmar, sier at det går rykter om at regjeringspartiet USDP til og med har tapt seter i den kunstig oppbygde hovedstaden Naypyidaw. Der bor det så å si ingen opposisjon, så hvis det stemmer vil det være svært oppsiktsvekkende.

Parlamentsleder erkjenner nederlag

Samtidig har lederen for parlamentet i Myanmar, et høytstående medlem i dagens regjeringsparti, gratulerer sin motkandidat og erkjenner å ha mistet plassen i parlamentet.

– Jeg gratulerer Thein Nyunt i Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med hans seier, skriver Shwe Mann på Facebook. Mann var inntil nylig leder for det militærstøttede partiet USDP, som i dag sitter ved makten. Han har vært president i nasjonalforsamlingen siden 2011. Han stilte til valg i en krets rundt 200 kilometer nord for Yangon.

Suu Kyi kan ikke bli president

NLD, som ledes av Aung San Suu Kyi, antas å ha gjort det svært godt i det første frie valget i Myanmar siden 2011.

Samtidig sørger grunnloven for at de militære kontrollerer 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, noe som i praksis gir dem vetorett over alle grunnlovsforslag. En egen bestemmelse er utformet slik at den hindrer Suu Kyi i å bli president.

Søndag 8. november holdes det som skal være det første demokratiske valget i Myanmar på 25 år.

Bruk ett minutt på å lære om den politiske situasjonen i Myanmar.

SISTE NYTT

Siste nytt